Bilmuseum

09.04.2003
Bilmuseum
Frank Bertelsen
messerschmitt

Rogaland Bilmuseum er et ”must” for bilinteresserte i alle aldre. Legg søndagsturen innom museet på Ree.

- Det er mye nostalgi innenfor disse veggene, sier museumsbestyrer Tor Inge Fjermestad og kaster et tydelig hengivent blikk utover veteranbilene som er parkert til offentlig beskuelse og beundring i bilmuseet på Ree like utenfor Bryne.

 

Sammen med alle de andre 280 medlemmene i Gammelbilens venner holder Fjermestad museet åpnet hver søndag fra klokka 12.00 til 17.00. I de siste har besøket sunket en smule, men like vel går diskusjonen og bilhistoriene høyt mellom de bilinteresserte denne søndagen i august.

 

Det er mye bilhistorikk å hente ut fra utstillingen Gammelbilens venner byr på denne høsten.

En artig liten sak som kan tas i øyesyn, er en tyskprodusert Messerschmitt Tiger fra 1958. Messerschmitten ble opprinnelig produsert for det tyske politiet, og var ment å erstatte politimotorsyklene. Men politiet ville ikke vite av nyvinningen og det ble derfor bare produsert 250 eksemplarer. Disse ble hvert ble lagt ut for salg til private. I dag eksisterer bare 40 messerschmitter, og modellen på Ree er den eneste i Skandinavia.

 

Med ”bil på maten”

Andreas Auestad er en annen av ildsjelene som holder museet i gang. Selv har han to Ford-lastebiler stående på Ree. Den ene, en Ford 69 Y, fikk han kjøpt i Gjøvik i 1985.

- Jeg så en annonse i Aftenposten, og klarte ikke motstå bilen. Har satt sammen en ny motor til den, slik at den går som ei klokke. Fin er den også, smiler Auestad og beundrer vidunderet. Auestad er en av de som alltid har hatt ”bil på maten”. 40 år på verkstedet til Jonas Hegre på Lura gjør Auestad til en bilveteran av de sjeldne.

 

Museet huser også en rekke veteran-motorsykler- og mopeder. Rogalands speedwayhistorie er grundig dokumentert med flere eksemplarer som tidligere brakte gull, heder og ære til distriktets fremste utøvere. Museumsbestyrer Fjermestad har en svakhet for brannbiler, og modellbilsamlingen av nettopp brannbiler, er intet annet enn imponerende. Selv har han også brannbiler i full størrelse, men dessverre er de for store til å komme inn dørene.

 

Roterende utstilling

Museumsbygningen er ikke av de største, slik at Gammelbilens venner sørger for god rotasjon i utstillingen. Hvert halvår skiftes bilene ut med ”nye” gamle biler. Den siste tirsdagen i hver måned samles også klubbens medlemmer til møte, og da er plassen foran museet full av biler man knapt visste eksisterte. En god gammel Troll hører også til, men den er for tiden inne til overhaling. Men den kommer tilbake. Det gjør Bilavisen også.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
bil museum,

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...