Deilig vintermat til alle

08.11.2013
Deilig vintermat til alle
Gunnhild Lovise Maudal og Michael Butler

Brysomme allergier blant barn og voksne blir stadig mer utbredt. Inntak av proteiner fra melk og gluten fra korn kan, sammen med sukker og stivelse, være til store belastning for mange. Dette har allerede Gunnhild Lovise Maudal funnet en løsning på med boken ”Glad av mat”. Nå foreligger oppfølgeren ”Glad av mat Vinter”. Med seg på laget har hun kokken Michael Butler som har kvalitetssikret alle oppskrifter og fotografen Elisabeth Tønnessen, som har illustrert boken med stemningsfylte bilder av så vel natur, hester, egne og andres barn og maten. Grafikeren Garry Thomsen har dessuten hatt ansvar for å sette sammen bilder og tekst.

Maudal er blant dem som ikke kan spise all slags mat, men glad i å lage den har hun alltid vært.
- Jeg fikk tidlig slippe til på kjøkkenet. Jeg samlet på oppskrifter og brukte kokebøkene hjemme. Etter hvert hadde jeg alltid en notisbok med meg der jeg skrev inn favorittoppskriftene for hånd. Da jeg sluttet å bruke melk og gluten i matlagingen, måtte jeg starte opp på nytt og skrive om mange av oppskriftene. Det ble mye eksperimentering og mange lapper i kjøkkenskuffen. Siden dette ble for tungvint, bestemte jeg meg for å samle alle de gode oppskriftene i en innbydende bok som alle kan bruke og bli inspirert av, uansett om de tåler melk og gluten eller ikke, sier Maudal.

I forordet til boken, som er skrevet av Siri Aabel fra selskapet Green Doctors, skorter det ikke akkurat på anbefalinger:
- For oss som aldri skulle ha hatt verken gluten eller melk i kroppen, kanskje fra vi var små, er denne boken et MUST å ha på kjøkkenet.
Hun fortsetter med å fastslå at den er genial og helt nødvendig for den norske befolkning.
Ingen dårlig attest dette.

- Jeg er utrolig glad for de gode tilbakemeldingene. Siri Aabel opplever gang på gang at pasienter blir friske når de kutter ut melk og gluten fra kostholdet, men også at det er vanskelig for mange å snu gamle vaner. Hun anbefaler kokeboka som et verktøy til å komme videre, fortsetter Maudal tilfreds.

”Glad av mat Vinter” har noe for enhver smak. Hennes budskap er å våge å stole på sin egen kropp og de signalene den gir. Det var aldri nødvendig for henne å ta noen test; kroppen hennes viste tydelig hva den likte: styr unna melk og gluten.

Under skriveprosessen kom oppskriftene først, deretter tok de bildene, og så jobbet hun med teksten og finpusset på oppskriften til slutt. Boken ble til i samarbeidets ånd.
- En felles venn koblet oss sammen i forbindelse med det første bokprosjektet. Siden alt fungerte så bra med ”Glad av mat”, bestemte oss for å fortsette med ”Glad av mat Vinter”.
Vi har det veldig kjekt sammen når vi treffes for å lage bok. Det blir deilig mat og god stemning, forsikrer hun.

Hvilken oppskrift synes hun er best?
- Det er nesten umulig å velge; her har jeg samlet alle mine favoritter. Men skal jeg først trekke fram en, må det bli fylt kalkun. Det er en oppskrift som kan brukes både til hverdags og fest, sier hun.
Hun håper boken blir godt mottatt, og at flest mulig skal få vite om at den finnes.

Hva mer er det å si om henne? Hvem er hun, og hvor vokste hun opp?
- Jeg bor i Maudal i Gjesdal kommune i Rogaland med høye fjell og rennende vann like utenfor huset. Jeg trives med å ha naturen så tett innpå meg, men liker meg også i byen og er glad for at vi bor nær Sandnes og Stavanger. Jeg vokste opp på en gård utenfor Ålgård. Fra jeg var elleve til tretten år bodde familien min i Liberia. Allerede da interesserte jeg meg for matlaging og samlet på oppskrifter, avslutter Maudal.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Gunnhild Lovise Maudal, Michael Butler,

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...