Kunst for enhver smak og lommebok

14.03.2012
Kunst for enhver smak og lommebok
Siv Andersen

Sandnes-kunstneren Siv Andersen åpnet sitt nye galleri i Langgata i oktober i fjor. På veggene og bordene i galleriet henger og står arbeider av 17-18 kunstnere.

Siv Andersen har hatt eget galleri i Langgata i snart ti år. Lokalet har vært relativt lite og trangt. Kunsten som har blitt stilt ut og solgt har utelukkende vært hennes egne malerier og keramiske arbeider. Det nye galleriet er som en ny verden. Siv Andersen har endret konseptet fullstendig etter at hun flyttet noen meter innover i gata.

-De nye lokalene har vært slakteri i mange år. Jeg har gått fra 50 til 160 kvadratmeter, og det er flere små rom innover i galleriet. Utformingen av selve lokalene gjør det mulig å få til en spennende utstilling. Kunsten som stilles ut er laget av 17-18 ulike kunstnere. Det er stor bredde i både kunstarter og prisnivå, sier Siv Andersen.

 

Stort og smått

I de smakfulle lokalene henger alt fra store malerier til små engler laget av keramikk og ståltråd. Over store skulpturer og glassarbeider henger små, lubne fugler i en tråd fra taket. Siv Andersen legger vekt på å tilby noe for enhver smak.

-Det er mange privatpersoner som for eksempel setter av penger til kunstkjøp når de innreder en ny bolig, men her er det like gjerne folk som er innom for å kjøpe noe som ikke er så stort. Du kan finne store malerier som koster flere titalls tusen kroner, men også små pyntegjenstander og nips som er håndlaget og unikt og ikke finnes andre steder. Det finnes noe uansett hvor tjukk lommeboka er, men du finner ikke noe som er masseprodusert her, forteller Siv Andersen.

Det er gallerieieren selv som inviterer andre kunstnere til å stille ut og selge sin kunst i galleriet i Langgata.

-Jeg er nøye på å velge ut og invitere de kunstnerne jeg vil ha. Det hender jeg får forespørsler jeg takker nei til. Jeg finner ofte kunstnere på internett. De kommer fra hele landet, men lokale kunstnere som de to glasskunstnerne Aud Øglænd og Bente Lerbrekk er utstilte her nå for tida, sier hun.

 

Trivelig gate

Det å ha andres kunst på veggene har også gjort at Siv Andersen selv kan konsentrere seg litt mer om å være kunstner og litt mindre om å være gallerist.

-Det å vite at det er kunst på veggene og bordene selv om jeg ikke produserer for fullt selv, har vært positivt for den kreative biten i mitt eget kunstneriske arbeid, sier Siv Andersen.

-Er folk innforstått med at galleriet ditt er en butikk, eller er det mange som bare er innom for å se på kunsten som er utstilt?

-De fleste skjønner at det som henger her er til salgs, men det hender selvsagt at noen bare er innom for å kikke, sier kunstneren som også har arbeidsværelse og atelier i de innholdsrike, nye lokalene.

-Jeg trives godt med å drive galleri i Langgata. Det er ei trivelig gate med få kjedebutikker og mange nisjebutikker. Jeg merker at folk er positive til gata og den miksen av tilbud som finnes her, sier Andersen.

-Hvem er kundene i et galleri som dette? Er det spesielle tider på året som er høysesong for kunstkjøp?

-Jeg merker at det er mer pågang rundt jul og i bryllupssesongen. Jeg selger for det meste til privatpersoner. Tidligere var utsmykkingsoppdrag for næringslivet en viktigere del av virksomheten, men jeg har ikke kapasitet til å prioritere det lenger. En viktig kundegruppe er også de mange bedriftskunstforeningene som finnes rundt om, forteller Siv Andersen.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...