Kortfilm på KINOKINO

16.11.2011
Kortfilm på KINOKINO
Siv Angell-Olsen

Siv Angell-Olsen ser fram til fire dager med kortfilm på KINOKINO. Det er andre året kortfilmfestivalen KORT på Kinokino blir avviklet, og en rekke filmskapere er ventet å innta byen i dagene fra 1. til 4. desember.

Kulturinstitusjonen KINOKINO Senter for kunst og film i Sandnes overtok stafettpinnen fra Stavanger i fjor, og omdøpte Stavanger kortfilmfestival til KORT på KINOKINO. Det var Inger Lene Stordrange og Eva Lunde som stiftet festivalen i 2007, og i fjor ønsket de at Kinokino skulle overta. Angell-Olsen forklarer at fasilitetene i Sandnes er ypperlige for en slik festival:

- Her har vi salene, utstillingslokalene, det tekniske utstyret, ekspertisen, og folk som jobber med både kunst og film, og alt er samlet under ett tak. Under festivalen blir det skikkelig god stemning fordi folk ”mingler” rundt i ett og samme hus, og trenger ikke løpe fra kino til kino som det ofte er under andre filmfestivaler, forklarer hun.

 

Musikkvideo – nytt av året

Filmfestivalen har alltid et tema, og årets tema er foto. En jury skal bedømme hele 50 antatte filmer (100 filmer som var påmeldt), hvorav hele 19 har lokal forankring. Konkurransen foregår fram til lørdag, og så blir det et sideprogram på søndagen, der blant annet vinnerfilmene blir vist. Angell-Olsen kan også tilby en nyhet under årets festival:

- Nytt av året blir det at vi har en egen jury, og deler ut en egen pris, for beste musikkvideo. I den juryen sitter blant annet Morten Mølster. Programmet for musikkfilm er delt inn i to halvtimer, og det er kjekt at det er en del lokale påmeldte her, sier hun fornøyd.

Hun legger samtidig vekt på at dette er en nordisk kortfilmfestival, og at det kommer deltakere også fra Danmark og foredragsholder fra Finland. 

 

Vil vokse

- Hvilke ambisjoner har dere med denne festivalen?

- Vi ønsker at den på sikt skal vokse, og at publikum virkelig skal få øynene opp for festivalen. Akkurat nå er det kanskje en festival som er mest for bransjen. Men det er jo mange studenter som tar filmutdanning her i distriktet, for eksempel på Universitetet, på Vågen videregående skole og på Noroff. Så det ble et bra oppmøte både på filmene og under foredragene i fjor. Filmbransjen har jo også blitt ganske stor, og vi har fått signaler om at det kommer en god del tilreisende i år, blant annet fra Norsk Filminstitutt. De har invitert seg selv, og de vil ha et foredrag som heter ”Verdien av kortfilm”. Det er spennende å se at folk ser at de kan bruke vår arena for å løfte fram de tingene de brenner for, sier en engasjert Angell-Olsen. Hun understreker at festivalen er åpen for alle. 

 

Løfter fram kunstfilmen

Under filmfestivalen vil det ikke bli skilt mellom kunstfilm og fiksjonsfilm. De vil bli vist om hverandre, og på den måten håper Angell-Olsen at de kan bidra til å løfte fram kunstfilmen. Videre sier hun at hun har stor tro på det korte formatet innen film, og underbygger det:

- Se på hva VG TV gjør. De lager flere serier med episoder på ti minutt. Jeg tror vi kommer til å se stadig mer av dette, og at flere vil åpne opp for slike ting, spår Angell-Olsen. Avslutningsvis påpeker hun betydningen av norsk kortfilm internasjonalt:

- Den norske kortfilmen står sterkt internasjonalt, vinner priser og går sin seiergang på festivaler over hele verden. Jeg var på Nordisk Panorama og hørte en dansk professor som satt i panelet si at norsk kortfilm er best i verden. Vi er jo flinke på reklameformatet også, så vi er flinke på det korte formatet, konkluderer hun.

 

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...