Komikerne redder verden

23.02.2011
Komikerne redder verden
Anders Bye har vel nærmest rekorden på antallet personer han har parodiert, og flere skal til pers under showet i Sandnes. Her sammen med makker Rønning.

Bye og Rønning skal redde verden. De har ikke klart det helt ennå, men har troen på at publikummet i Sandnes kan gi sitt bidrag i dette noble prosjektet. De kan i hvert fall love at de skal løse de økonomiske problemene til Sandnes kommune.

Fredag den 4. mars kommer de nemlig til Sandnes Kulturhus med forestillingen ”Bye og Rønning redder verden”. Sandnesavisen ble litt nysgjerrig på det ambisiøse prosjektet, og ringte til Anders Bye.

- Hvordan kom dere på at dere skulle redde verden?

- Det er jo så mange ting som hele tiden står på verdensagendaen, kriger, poler som smelter og finanskrise, så vi tenkte vi ville strekke ut en hjelpende hånd. Så kan vi for en gangs skyld gjøre noe riktig i stedet for å bare drive og tulle, sier Bye.

Han fortsetter engasjert:

- Dette er et meget farefullt prosjekt. Flere har jo prøvd før oss, og har måttet bøte med livet, for eksempel Jesus og Martin Luther King. Vi stiller derfor med skuddsikre vester. Men vi er fortsatt optimister, og har tro på at vi skal få det til. Vi har riktignok ikke fått det til i Oslo, eller andre steder ennå, men vi har tro på at publikummet i Sandnes kan være en hjelpende kraft slik at vi kan få det til, sier Bye.

 

Superhelt vil fjerne hvalene

- Jeg har forstått det sånn at dere får hjelp av en superhelt, stemmer det?

- Ja, vi har vært så heldige at vi har fått hjelp av superhelten Fanthomas. Han har jo også noen helt konkrete tiltak, blant annet for hvordan vi skal få bukt med at havstanden stiger som følge av at polene smelter.

- Å? Hva er hans forslag?

- Forslaget hans er å ta ut alle hvalene. Da vil vannet nemlig synke ifølge Archimedes lov. (Sandnesavisen gjengir her den nevnte loven for de av leserne som sov seg gjennom grunnskolen: Et legeme som senkes ned i vann vil bli så mye lettere som vekten av den fortrengte væske.)

 

Bidrar i debatten om eiendomsskatt

- Men denne løsningen vil vel muligens hisse opp folk fra for eksempel Greenpeace?

- Ja, og der er du inne på noe viktig, og også det som gjør det så vanskelig. Gjennomføringen av et godt forslag får konsekvenser på andre områder. Det er ganske irriterende, men vi gir ikke opp for det. Vi er også klare for å jobbe lokalt. Hva er det folk sliter med i Sandnes.

- Vel, det med eiendomsskatt er i hvert fall en politisk varm potet. Sandnes har en ganske anstrengt økonomi, og enkelte politikere vil veldig gjerne innføre eiendomsskatt for å få inn mer penger.

- Ok, i tillegg til å løse verdensproblemene, vil vi også bidra til å finne en løsning på debatten om eiendomsskatt i Sandnes. Det skal vi ta mål av oss til å klare, lover en samfunnsengasjert Bye.

 

Begynte tidlig å parodiere

Anders Bye har vel nærmest rekorden på antallet personer han har parodiert, og flere skal til pers under showet i Sandnes.

- Når fant du ut at du hadde talenter i denne retningen?

- Jeg begynte med parodier da jeg var ganske liten, bare til hjemmebruk rundt middagsbordet. Så lagde vi radioprogrammer på kassett sammen med venner. Vi hørte en del på Hallo i uken, og der ble jo både Gro og Jan P parodiert. Så tok jeg det opp igjen på på skolerevyen i videregående, og Lars Lillo Stenberg var vel den første ordentlige parodien jeg gjorde, minnes Bye.

 

Knausgård leser fra sjette bind

Vi vet at en av kjendisene som skal parodieres i Sandnes er Karl Ove Knausgård. Vi lurer på om det går an å parodiere via telefon. Bye gjør et forsøk.

- Jeg begynner å lese litt her fra begynnelsen av boka. Det er fra forordet på side 970, sier Bye på sørlandsk, og det er ikke vanskelig å se for seg den selværklært selvhøytidelige forfatteren fra Kristiansand. Bye kan ellers lokke med at han og makker Rønning kommer til å engasjere publikum veldig direkte i showet. Han kommer blant annet til å gå ned til publikum og spør om hva det er som engasjerer dem, så vil Rønning lage en protestvise på sparket om de temaene som kommer opp. Ellers vil de se på fenomenet Mac som nærmest har blitt en religion.

- Vi kommer til å ha en Mac-gudstjeneste i showet, og så blir det selvsagt mye god musikk med alt fra Madcon til Queen, og musikere som engasjerer seg i showet, avslutter Bye. 

Redaktør -

Nyheter

Det som er viktig i livet

Det som er viktig i livet

– Jeg håper å få fram det ...

En reise ut av mørket

En reise ut av mørket

– «Gnisten» er en bok om reisen min inn i ...

Å være seg selv – den vanskeligste avgjørelsen man tar i livet

Å være seg selv – den vanskeligste avgjørelsen ...

– Å være seg selv er for mange ...

For dårlig oppfølging av fødende

For dårlig oppfølging av fødende

Først lenge etter en akutt innleggelse ...

Gnisten

Gnisten

Vi har alle valg - så våg å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...