Lader opp til kulturmønstringen

01.11.2007
Lader opp til kulturmønstringen
Lianne Kay - Sandnes, fra kulturmønstringen i 2006.

Mer enn hundre ungdommer er ventet å melde seg på til Ungdommens kulturmønstring i Sandnes i januar.

Planleggingen av neste års kulturmønstring i Sandnes har allerede startet. 26. januar braker det løs i Sandnes kulturhus. Der går byens 19. kulturmønstring av stabelen. Fristen for å melde seg på er 6. januar.

- Kulturmønstringen har hatt en nedgang i antall deltakere de siste årene, forteller fritidskonsulent Roald Brekke i Sandnes kommune. I 2006 var det 163 ungdommer som deltok, i 2007 hadde dette tallet sunket til 120.

- Dette er noe kulturkontoret vil gjøre noe med, og om noen uker vil kommunen gå aktivt ut med info om kulturmønstringen via skolene i kommunen, sier Brekke.

På landsbasis vil nærmere 25.000 ungdommer delta på den store kulturmønstringen i 2008. Totalt skal det avvikles 400 lokalmønstringer rundt omkring i landet. Av disse vil ca 550 ungdommer komme videre til Landsmønstringen (finalen).

Den første mønstringen ble arrangert i 1985, men først i 1987 ble det avholdt en landsmønstring. Siden 1997 har alle fylkene vært med. I Sandnes ble den første mønstringen arrangert i 1989.

 

Hva er UKM?

Ungdommens kulturmønstring (UKM) er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge. Gjennom små og store festivaler – kulturmønstringer - har ungdommene en enestående mulighet til å vise frem det de driver med, og til å treffe likesinnede.

Alle er velkommen til å melde seg på, enten de ”sampler” på beats & loops, danser halling, skjærer store treskulpturer med motorsag, spiller klassisk piano eller lager 3-D animasjoner på PC.

I de fleste kommuner kan man delta fra fylte 10 år, men på landsmønstringen og på mange fylkesmønstringer er aldersgrensen 13 år.

UKM er delt inn i tre nivåer: Kommunemønstring, fylkesmønstring og landsmønstring. Alle som melder seg på til kommunemønstringen får være med. Herfra blir det plukket ut noen deltagere som skal representere kommunen i fylkesmønstringen. Deretter blir det fra hvert fylke plukket ut ca. 25 deltagere til landsmønstringen, som vanligvis arrangeres i Trondheim.

UKM er ingen konkurranse. Juryenes utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet, og de utvalgte deltagerne skal speile bredden i den lokale mønstringen. Premien for de som går videre er å få stå på en enda større scene, og treffe andre ungdommer fra andre steder.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...