Rocker Riska på Riskadagene

01.06.2007
Rocker Riska på Riskadagene
Ungdomsfestivalen på Riska

Det er bare så utrolig kult at vi får vår helt egen ungdomsfestival. Og ekstra bra er det at den er planlagt av oss selv, sier Anette E. Hetland (15). Vennene Emilie Flørlie Lunde (13), Stian Rønneberg (17) og Thomas Paulsen (17) er helt enige, og ungdom på Riska kan takke blant annet dem for at det blir en realitet. Siden midten av mars har de annenhver uke deltatt på møter og planlagt hvilke aktiviteter festivalen skal tilby.

Engasjement
Det var fritidsleder på Riska fritidssenter, Anne Lise Hanssen, som ved juletider fikk ideen til det hele. Hun tenkte at det hadde vært bra om ungdommene kunne fått noe som de virkelig følte at var deres eget, og inviterte de ulike ungdomsorganisasjonene i bygda til et møte. De tente på konseptet, en komité ble valgt og vips så var planleggingen i gang. Totalt har festivalkomiteen bestått av 16 unge og tre voksne. – Det er utrolig mye positivt som skjer blant de unge her i bygda, og gjennom en festival som dette, får de en mulighet til å vise seg fram. Til å bli sett, sier Anne Lise som understreker at det hele tiden har vært viktig at dette var noe som de unge selv hadde ansvar for. – Jeg fikk bare ideen og har trekt i noen tråder her og der. Det er de som har måttet gjøre jobben, og det synes jeg de har gjort gysla bra, sier hun beskjedent. Hun ber de fire komité-ungdommene fortelle om de aktivitetene de er representant for, og hva de skal bidra med den 8. juni. Thomas fra motorsykkelklubben får ballen først.
– Jeg kommer fra trial- og speedway miljøet, og vi skal ha oppvisning. Vi har blant annet lånt en del betongelementer som vi skal ha noen ”stunts” med. Tipper det blir en del show og at folk vil like det, sier han og tilføyer at Hommersåk har over 20 aktive kjørere som er vant til å reise rundt på konkurranser og oppvisninger.

Bra trøkk
Stian Rønneberg er trommis og representerer bandmiljøet i bygda, og han oppfordrer flest mulig til å komme på konserten som skal være i Grendahuset. Der kan de få høre blant annet Stavanger Backwards, Unbreakable, Arise, Judgement og Prophet. – Det blir stilig å oppleve at vi unge kan få det til. At den musikken som vi lager, faktisk blir bra, sier han og legger til at konserten som alt annet den kvelden, er gratis. Det eneste man trenger penger til er mat – pølser, is og brus.

Palmer og bar
Ungdomsskole-elevene Anette og Emilie, har vært med og planlagt Hawaii-party i svømmehallen. – Vi skal lage skikkelig sydlandsk disko med dans både i vannet og på land, sier de.
– Så det er ikke nødvendig å ha på seg badetøy?
– Nei, ikke hvis man ikke vil bade, svarer jentene og poengterer at denne happeningen bare er for ungdommer mellom 13 og 17 år.
Anne Lise føyer til at de skal pynte med palmer og lage bar hvor det skal serveres fruktdrinker. – Det blir skikkelig flott. Akkurat som i Syden, sier hun.
– Er det sånn at dere oppfordrer folk til å stille i Hawaii-skjorter og bastskjørt?
– Nei, men hvis man vil, så er det fritt fram.

Trygt
Under hele festivalen vil vakter fra Lions og Natteravnere være blant ungdommene.
– Så foreldre kan føle seg trygge?
– Ja, det tror vi at de kan. Dessuten tror vi ikke at noen har lyst til å ødelegge noe som vi ungdommer selv har fått i stand. Det ville bare være dumt. Samtidig er det ikke slik at de som er vakter skal gå rundt og kikke oss over skulderen hele tiden. Men hvis noe skulle skje, er det viktig at de er der, uttaler komitégjengen og minner også om at tiltaket er rusfritt.

Tatt på alvor
De fire ungdommene forteller at det har vært lærerikt og kjekt å få være med i planleggingen. – Utrolig bra å oppleve at vi blir tatt på alvor. At vi kan få vise hva vi kan. Til og med plakatene som vi henger opp rundt om kring på skolen og sånn, er laget av en elev, meddeler de.
Andre fredagen i juni braker det altså løs, og nå krysser de bare fingrene for strålende solskinn, stort oppmøte fra både Riska og andre steder, og at alle programdelene skal bli så vellykket som de tror at de vil bli. De har i alle fall fått mange positive tilbakemeldinger allerede.
– Det er ingen som kommer til å lure på om de skal gå hjem, sier Anette.

Vår dag
På skatebanen like ved Riskahallen øver Marthon Bjørnsen (14) og Andrè Berge (14) på rullebrett og rulleskøyter. De ser begge fram til Ungdomsfestivalen på Riska, og spesielt Riska Open. – Det blir kjempebra hvis proffe folk fra Session og spesielt Toggi, landets beste skater, kommer, sier de og legger til at de kanskje skal delta i skatekonkurransen. Guttene ser også fram til konserten, og tar kanskje turen innom Hawaii-partiet.
– Synes dere at det er bra at Riskadagene får et slikt arrangement?
– Ja, særlig når det er andre ungdommer som står for det. Da blir det mer sånn som vi vil ha det. Vår egen dag.


Dette skjer på Ungdomsfestivalen:

18.00 Åpning av Lions i fritidsparken
18.15 Sumo-suit wrestling/Trialoppvisning
18.30 Fotballturnering/Aktiviteter med speideren
19.00 Riska Open (konkurranse og Session skateoppvisning
19.00 Hawaiiparty (13 -17 år)
21.00 Konsert i Grendahuset (rap, hardcore)


Mange bidragsytere bak festivalen:
Festivalen er resultatet av et samarbeid mellom Riska fritidssenter og lag og organisasjoner som Riska motorsykkelklubb, Riska skateklubb, Speideren, Riska Lions, Riska fotball, pinsemenigheten betel, elever fra elevrådet ved Riska ungdomsskole og ungdommer fra bandmiljøet og ungdomsklubben.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...