Ikke frisk, men FRI

09.04.2014
Ikke frisk, men FRI
Hans Chr. Lier

Disse bibelversene handler om helbredelse – det man gjerne kaller ”helbredelse ved tro” eller ”helbredelse ved bønn”. I kirken er ikke forkynnelsen om dette så intens, mens man i frimenigheter arrangerer spesielle helbredelsesmøter. Utgangspunktet er likt, men formen er forskjellig – akkurat som vi mennesker. I noen menigheter er salveduken og oljeflasken like viktig som Bibelen og sakramentene. En bokhandler i Bergen hadde duken og flasken på bakrommet. Fikk han noen betroelser, var han ikke sen om å invitere til ”salving og bønn”. Det er frimodig og frisk gjort.

Da han nærmet seg Jeriko, satt en blind mann ved veien og tigget. Mannen hørte at mye folk kom forbi, og spurte hva det var. De svarte at det var Jesus fra Nasaret som gikk forbi. Da ropte han, «Jesus, du Davids sønn, miskunn deg over meg!» De som gikk foran, skjente på ham og bad ham tie, men han ropte bare enda høyere, «Du Davids sønn, miskunn deg over meg!» Jesus stanset og bød at den blinde skulle føres til ham. Da han kom, spurte Jesus ham, «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Han svarte, «Herre, la meg få synet!» Jesus sa til ham, «Bli seende! Din tro har frelst deg.» Straks kunne han se, og han gav seg i følge med Jesus og lovet Gud. Og hele folkemengden som så dette, lovpriste Gud.
Lukas 18,35-42
...
Det var en mann der som hadde vært syk i trettiåtte år. Jesus så ham ligge der og visste at han hadde vært syk lenge, og han sa til ham, «Vil du bli frisk?» Den syke svarte, «Herre, jeg har ingen som kan få meg ned i dammen når vannet er rørt opp. Og når så jeg kommer, er det alltid en annen som går uti før meg.» Da sier Jesus til ham, «Stå opp, ta båren din og gå!» Og straks ble mannen frisk; han tok båren og gikk.
Johannes 5,5-9

Av og til helbreder Gud og av og til gjør han det ikke – og ofte skjer det ikke noen verden ting selv om man har bedt om å bli frisk i 50 år. Underveis har noen mistet både troen og forstanden. ”Han svarer meg ikke!” ”Gud er ikke glad i meg!” ”Jeg tror ikke nok – min tro er ikke sterk nok!”
En prest som het Hans Chr. Lier ble rammet av parkinsons sykdom. Han ble sykere og sykere, og måtte uføretrygdes. Siden angrep sykdommen ham mer og mer, og han ble til slutt nesten helt stiv i de fleste lemmene. Da satt han seg ned og skrev en bok. Her skriver han at han har fått oppleve de tre første bokstavene i ordet ”frisk”. ”Jeg er fri!” – skriver pastoren.
Det er viktig at du lever i den overbevisningen at Gud elsker deg selv om du ikke blir frisk når du ber eller noen ber for deg. Gud gjør ikke forskjell, men vi forstår ikke helt hva han vil og hvilken vei vi skal gå. Vår bønn bør derfor også være en bønn om klarsyn, så vi kan se – helt til vi en dag skal forstå.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Lukas 18, 35-42, Johannes 5, 5-9,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...