En form for egenterapi

03.04.2024
En form for egenterapi
Lyrikkforlaget
Torkjell Sollesnes

- Skriving er en form for egenterapi, sier Torkjell Sollesnes, som i disse dager debuterer med diktsamlingen «Fra utsikt til innsikt».

Torkjell Sollesnes er en relativt nyslått pensjonist som har lagt bak seg et givende arbeidsliv i undervisningssektoren.

- Ettersom jeg bor på et småbruk som fremdeles er i drift, har jeg likevel nok å henge fingrene i, forsikrer Sollesnes.

- Jeg liker å være fysisk aktiv, så i forbindelse med gårdsdriften har jeg hogget adskillig med ved og hatt tøffe turer i fjellet for å sanke sauer om høsten. Inntil for noen år siden var jeg å se i sykkelritt eller på treningsturer langs landeveien. Jeg har drevet med musikk, gitar, bass og trommer, men det har blitt i perioder. Jeg er glad i dyr, spesielt hunder. Jeg har hatt flere hunder opp gjennom, og nå har jeg to golden retrievere. Som type er jeg nok sosial introvert, om du skjønner. Jeg har meditert daglig i mer enn 50 år, forteller han.

 

Sollesnes liker å reflektere over ting. Dette har gitt seg utslag i mange dikt i årenes løp.

- Jeg hadde skrevet noen dikt til spesielle anledninger, og etter hvert ble det dikt som kom nærmest som svar på mine refleksjoner over stort og smått. Jeg har vært opptatt av menneskers bevissthet og fenomenet tid. Diktene som ble produsert i lys av dette, dannet et mønster, eller en rød tråd, om du vil. Da først mønsteret var dannet ble det lett å føye til dikt som utdypet noe av det som kanskje manglet så langt. 

 

«Fra utsikt til innsikt» er refleksjoner over ulike faser i livet. De første diktene er situasjoner som kan kjennetegne ungdomstiden. Så blir ungdomstid til voksenperiode, med større ansvar og forpliktelser. Mot slutten tar alderdommen over, og refleksjonene over hva livet har bestått i, blir mer framtredende. Til slutt kommer tanker om døden.

- Målgruppen for boken er alle som evner å rette blikket ut over hverdagslivets trivialiteter. Mitt håp er at jeg med boka kan bidra til en smule refleksjon og undring, forklarer bokdebutanten.

- Som diktbok skiller boka seg fra trenden i dag ved at diktene mine i stor grad har rim. De fleste diktene er skrevet på bokmål, men det finnes også noen som er på nynorsk. Dette har å gjøre med den språklige klangen som kommer best til sin rett i det ene eller det andre målføret. Dikt er musikk. 

 

Om det blir flere bøker fra Torkjell Sollesnes’ penn, gjenstår å se.

-Jeg har flere dikt i skuffer og skap, men per nå har ikke disse materialisert seg i et tema eller struktur, slik jeg har nevnt ovenfor. Vi får se hva det blir til. Skriving er uansett en form for egenterapi.

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...