Indre oppturer og nedturer

03.04.2024
Indre oppturer og nedturer
Lyrikkforlaget
Sara Antonia Torfoss Skåre

Slående bilder og sterke dikt preger Sara Skåres debut som forfatter. I boken «Svarte tangenter» tar hun for seg mestringsmekanismer.

Sara Antonia Torfoss Skåre har alltid vært opptatt av det kreative, det være seg maling, tegning, fotografi eller dans.

- Selv om det å uttrykke seg er viktig for meg, føler jeg ofte at jeg dømmer min egen skapelsesprosess. Gjennom skriving skapes et rom der jeg føler meg fri til å uttrykke meg. Utover det er jeg glad i å reise og å oppleve nye kulturer, forteller Skåre, som humoristisk tilføyer at hun også liker å lage litt kaos, samtidig som hun prøver å ha et snev av selvinnsikt og masse nestekjærlighet. 

 

Skåre måtte ikke gå særlig langt for å finne inspirasjon til boka «Svarte tangenter».

- Jeg har alltid likt å skrive og å få ut mine indre oppturer og nedturer. Diktene har en del inspirasjon fra mitt eget liv. Jeg henter også inspirasjon i andre sine liv, men fra mennesker som jeg kan føle en dyp relasjon eller tilhørighet til. Ideen formet seg på den måten at jeg samlet sammen dikt som var skrevet over en årrekke. Det var tydelig at det var en rød tråd i diktene, og dermed kunne jeg se tematikken klart for meg. Diktene har blitt skrevet rundt omkring i verden og Norge og i øyeblikk hvor jeg har følt meg nødt til å sprenge ark med kjappe ord, forklarer diktdebutanten.

 

Tematikken i «Svarte tangenter» er i veldig stor grad selvdestruktivitet. Boken handler om mestringsmekanismer man utarbeider i trøblete tider. Den tar for seg mennesker på utsiden av samfunnet og er på mange måter samfunnskritisk. 

- Det er en utforsking i det å være menneske og i forholdet til andre mennesker på godt og vondt. Derfor tenker jeg at diktenes fokus på det menneskelige og menneskets behov og følelser, er noe alle kan kjenne seg igjen i, sier Skåre.

 

Boka er rikt illustrert. Fotografiene er sterke.

- Jeg er glad for at Lyrikkforlaget luftet ideen om å lage en samlet dikt- og fotobok. «Svarte tangenter» var først tenkt som en diktsamling, men siden det ikke var så mange dikt i samlingen diskuterte vi muligheten for å blande tekst og bilder. Jeg holder også fotografi kjært som uttrykksform og jeg er utrolig glad for at boken har blitt som den er blitt, smiler forfatteren.

Hun er ikke sikker på om det blir flere bøker, men utelukker det heller ikke.

- Jeg har alltid villet skrive en bok om en karakter som heter Stig. Stig er en mann som jeg fortsatt ikke har skjønt helt, så vi får se hva som skjer i fremtiden. 

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...