Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

12.03.2024
Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet
Forlagshuset Publica
Kristine Buettner

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk med usannsynlige vendinger.

 Med en datter på åtte år og lærerjobb i barneskolen på Fagerli skole i Larvik, har Kristine Buettner god erfaring med de yngste. Dette har nå blitt til bok.

35-åringen er både oppvokst og bosatt i Larvik, og deler, foruten datteren, også hus med to marsvin og en hund. Hun har alltid vært en kreativ sjel som liker å prøve ulike hobbyaktiviteter i alle variasjoner. Foruten å være mye sammen med familie og venner, liker hun å gå turer i naturen, å høre på musikk, podcaster og lydbøker, lese bøker og også å skrive selv.

– Jeg har de siste årene gitt ut to diktsamlinger for voksne: «En hverdag, to sider» fra 2021 og «Etter oss» fra 2023. Denne boka er min tredje utgivelse og den første barneboka.

 

Buettner er nemlig aktuell med en tittel også i år. Den heter «Vilja vil ikke» og ble til på sengekanten sammen med datteren da denne var 3–4 år gammel.

– På den tiden hadde hun masse krøller og nektet blant annet å gre håret. På hyttetur tullet vi mye med at «Kjell», som var trollet på hytta, kanskje tok henne med hjem hvis hun ikke begynte å gre håret. Den kvelden var det null problem å få unnagjort kveldsstellet! Slik ble idéen til historien født, og vi lå mange kvelder og diktet stadig videre på den. Siden den gang har riktignok hovedpersonen blitt endret, men det er i bunn og grunn likevel samme fortelling. Derfor betyr det mye for meg at nettopp dette ble min første barnebok.

 

«Vilja vil ikke» handler om Vilja som ikke vil høre på mamma når hun om morgenen skal gjøre seg klar til å gå i barnehagen. Akkurat denne dagen er ikke mamma like insisterende som hun vanligvis pleier å være, og Vilja ender opp med å ligne mer på et troll enn en vanlig jente i barnehagen. Slik går det til at hun forveksles med et troll når hun ved et uhell ender opp alene i skogen og blir tatt med til hemmelige steder.

– Jeg pleide å kalle datteren min for trollungen min og gjør det fortsatt. I det lå det at hun kunne være en liten ramp, men også at hun noen ganger kanskje ikke ville gre håret, vaske seg etc. Da sa jeg at hun kom til å se ut som en trollunge hvis hun ikke gjorde det, mimrer forfatteren.

 

Boken passer for barn i barnehage- og småskolealder (1.–4. klasse). Buettner, som selv underviser for andreklassinger, mener boken vil være for dem som nettopp har knekt lesekoden og vil begynne å lese litt selv, da den har mange flotte illustrasjoner uten for mye tekst. Videre forteller hun at:

– Det er en oppdiktet historie, men situasjonen Vilja og mammaen hennes står i, er nok ganske lett å relatere til og gjenkjennbar for både barn og voksne. Mange barn synes det er kjedelig å pusse tennene eller klippe neglene og vil helst slippe unna det. Historien, ispedd et snev av magi og fantasi, er likevel ikke kjedelig! Den tar tak i hverdagsproblematikk på en humoristisk måte, ved at noe helt uventet, og kanskje uvirkelig og usannsynlig, skjer. Boka er også full av fantastiske illustrasjoner med masse detaljer som kan gjøre boken «ny» for barna hver gang de leser den.

 

Illustratøren, Oda Kristine Instanes, fant Buettner på Instagram, etter å ha lett lenge etter en som var riktig for boken hennes. Det viste seg at de to bor i samme by, og de ble enige om å sende inn manuset sammen. «Vilja vil ikke» er også Instanes’ første barnebokprosjekt.

– Boken hadde ikke vært like bra uten de fantastiske illustrasjonene, roser Buettner. – Nå er det en bok jeg er utrolig stolt av og gleder meg til å vise frem! Jeg håper den vil glede mange barn fremover.

 

Forfatteren har flere påbegynte prosjekter som hun ønsker å ferdigstille, noen større enn andre. Hun jobber blant annet på en roman for voksne, en barnebok for større barn og et manus beregnet for film og TV som hun drømmer om at en gang i fremtiden kan bli ny julekalenderserie på NRK. Hun formelig bobler over av skrive- og formidlingsglede.

– Jeg har i tillegg mange idéer som ikke er påbegynte, og altfor liten tid til å skrive så mye som jeg ønsker. Hva som blir ferdig først, er jeg usikker på. Men jeg håper det blir romanen eller enda en barnebok!

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...