Fra skrot til skatt

22.02.2024
Fra skrot til skatt
Forlagshuset Commentum
Solveig Helland

I en skuffe fylt med glansbilder, gamle dagbøker og skolestiler, pressede blomster og en telefonkatalog fra 1955 fant Solveig Helland en skatt: Barndomsminner. Innholdet i skuffa ble en bok om å vokse opp i Stavanger på femti- og sekstitallet. Den har fått tittelen «Engleglans og pillefygerter».

Solveig Helland er født og oppvokst i Stavanger. Hun har også sterke bånd til Rennesøy, hvor begge foreldrene hennes vokste opp og hvor hun har tilbrakt store deler av livet sitt. Fra påsketider og frem til høsten bor hun og samboeren hennes der, mye på grunn av naturen i området.

– Mine interesser er mest knyttet til å ferdes ute i naturen. Det gir meg stor glede. Ikke minst turer i de vakre fjell- og heiområdene i Ryfylke.

Når temperaturen i sjøen har nådd fjorten grader, er det tid for årets første bad. Å bade i havet gir Helland en helt spesiell lykkefølelse. Hun anbefaler alle å ikke sitte og vente til de få gangene i året der sjøen blir varmere enn tjue grader.

 

For et par år siden skaffet Helland seg et hobbydrivhus. Der dyrker hun tomater, agurker, druer og urter. Alt som kan være kjekt å gro selv.

– Jeg passer på vekstene som en hønemor passer på ungene sine, ler hun.

Helland er forfatteren bak flere bøker. «Engleglans og pillefygerter» ble gitt ut i 2018, og kommer nå ut i nytt opplag som pocketbok. Å skrive har vært en livslang hobby og interesse.

– Jeg har skrevet siden jeg var barn, alt fra dikt, sanger, dagbøker og historier, hvor mye av dette stoffet ble skuffefyll. Sammen med ting jeg ikke greide å kaste, ble denne skuffa ganske velfylt etter hvert.

 

Skuffa var fylt med en serviettsamling, glansbilder, en telefonkatalog fra 1955, pressede blomster og gamle skolestiler. Innimellom alt lå skriveprosjektene samlet gjennom et helt liv. Helland fant fort ut at det som tidligere hadde vært skrot, nå var en skatt fylt med minner.

– Da jeg ble pensjonist, gjennomgikk jeg innholdet i skuffa med hensikt å rydde og kaste. Men etter hvert som jeg rotet rundt, bladde og så, forvandlet skuffa seg til en skattkiste, og jeg koste meg med minnene som dette «skrotet» besto av.

Hun begynte å systematisere alt i skuffen, og satte sammen en fortelling om å vokse opp i Stavanger. Når egne minner og tekstene fra skuffen ikke strakk til, var hennes mor god hjelp. Minnene ble til boken «Engleglans og pillefygerter».

 

Selv om det finnes flere bøker om å vokse opp i Stavanger, opplevde Helland at hun fylte et tomrom med forfatterskapet sitt.

– Det mangler historier knyttet til det å være husmor og jente i denne etterkrigstiden, med fokus på jenteleker, jenteoppdragelse, forventninger til jenter, og så videre.

Boken passer de på samme alder som Helland og som ønsker å mimre tilbake til femti- og sekstitallet, eller yngre generasjoner som ønsker et innblikk i hvordan ting var før.

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...