Vår side av gjerdet

18.12.2023
Vår side av gjerdet
Lyrikkforlaget
Ann Kristin Søberg-Lindstrøm

– Det er tilfeldigheter som rår når vi lander på «vår side av gjerdet», sier Ann Kristin Søberg-Lindstrøm. Hennes nysgjerrighet og ønske om å forstå mennesker har ført til en dypdykkene diktsamling, «Bekjennelser».

Ann Kristin Søberg-Lindstrøm er forfatter og tidligere leder. Per i dag jobber hun med kommunikasjon og formidlingsarbeid. Hun elsker kino, intervalltrening og lange gåturer.

– På en av gåturene mine beveget jeg meg gjennom et usigelig vakkert parkområde i Trondheim. Det var sommer og varmt, likevel gikk det et grøss gjennom hele kroppen idet jeg passerte det 4 meter høye gjerdet med piggtråd øverst. Det var sikkerhetsavdelingen på distriktspsykiatrisk senter. Jeg så for meg alle menneskene og skjebnene bak gjerdet. Mødre, pensjonister, studenter, snekkere, uføre og professorer. Det slo meg med voldsom kraft hvor kort avstanden er mellom liv og lidelse, normalitet og utenforskap.

– Det er ofte tilfeldigheter som rår når vi lander på «vår side av gjerdet».

 

For Søberg-Lindstrøm hadde den kreative skrive-stemmen ligget i dvale i mange år. 

– Jeg var selvkritisk og litt «akademisk skada».  Alt var jo skrevet og tenkt før, liksom. Hva hadde vel jeg å komme med?

Idet hun ga mer slipp på den indre kritikeren, kom ordene. Mange ord. Det ble både kronikker, barnebøker, noveller. Og dikt. Søberg-Lindstrøm forteller at hun ofte lytter etter det usagte hos menneskene hun møter.

– Jeg er nysgjerrig på historiene. Hva formet oss? Og hvor er vi på vei? Jeg har bestandig likt å dikte historier om menneskene på gata, og i bygda.

 

Diktsamlingen «Bekjennelser» er en reise gjennom fem livskapitler som utforsker ulike menneskelige perspektiver. Samlingen kan leses både sammenhengende, baklengs, i etapper eller i korte utdrag. Og ikke minst, akkurat slik leseren selv ønsker. 

– Latter, sykdom, hemmeligheter, vekst og bekjennelser er en del av det å være menneske. Jeg skulle ønske vi skammet oss litt mindre. Det å se på hverandre som oss og dem, gjør oss fremmede for hverandre.

Søberg-Lindstrøm håper diktsamlingen vil nå ut til mange og forskjellige mennesker. Det var jo nysgjerrigheten på alle de ulike livene og perspektivene der ute som gjorde at «Bekjennelser» ble til.

 

Bokbloggeren @litt.kritikk anmeldte Søberg-Lindstrøms debutsamling i et Instagram innlegg. Anmelderen skriver at boken er en klar anbefaling.

«Det er sjelden jeg leser debutant-bøker som er oppsiktsvekkende gode. Det inkluderer diktsamlinger. Men Ann Kristin Søberg-Lindstrøm er altså unntaket fra regelen.»

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...