En nostalgisk reise tilbake til 80-tallets fotball

30.10.2023
En nostalgisk reise tilbake til 80-tallets fotball
Forlagshuset Publica
Geir Jacobsen

Fotballinteressen til forfatter Geir Jacobsen har fulgt han gjennom hele livet. Med sin nye bok, «Drømmelaget», ønsker han å vekke lesernes gamle fotballminner. Boken er en reise inn i noen av de historiske fotballøyeblikkene fra 80-tallet.

Jacobsen har alltid likt fotball og han er spesielt interessert i fotballen han vokste opp med, før alt ble «butikk og business».

– Jeg har en sterk og nostalgisk interesse for fotball, ikke minst for alle kampene, profilene og Panini-albumene fra 1980-tallet, forteller forfatteren.

Da han skrev romanen «Lyst mørke», steg den samme gutteaktige gleden for 80-talls fotball opp i ham igjen. Hovedpersonen i boka er nemlig ung og fotballinteressert, og setter opp drømmelag og ser kamper sammen med bestevennen.

– Plutselig befant jeg meg trettisju år tilbake i tid, og tidsreisen ble litt av en opplevelse, smiler Jacobsen.

 

Forfatteren forsøkte å sette sammen sitt eget drømmelag, slik han hadde gjort så mange ganger som ung, og endte opp med å sitte hele kvelden og natten før han var fornøyd. På papiret foran seg hadde han skriblet ned et utvalg av sine gamle helter, og hadde sitt drømmelag.

– Sakte, men sikkert gikk det opp for meg at de aller fleste av spillerne på drømmelaget mitt i 2023, var de samme som fikk plass i 1986, forteller han.

 

Forfatteren stilte seg spørsmålet om hva han kunne gjøre for å gi de gamle heltene et evig liv. Dette ble grunnlaget for hans nye bok der han forteller historiene til noen av sine fotballhelter.

– «Drømmelaget» er en samling av fjorten frittstående historier, fylt av vidunderlige løgner og sannheter, fra et tiår da fotballen mistet sin uskyld, beskriver Jacobsen. – Boka er en hyllest til fotballen, slik den fremsto og ble spilt i tiden før pengene for alvor begynte å flomme inn i sporten.

 

Selv om tankene og følelsene til fotballspillerne i historiene er basert på fantasi og antagelser, er alle fortellingene basert på viktige fotballøyeblikk. Det innebærer ikke bare de gode øyeblikkene. Fotballens skyggeside er også en del av «Drømmelaget».

– Det er viktig å huske på at fotballen også var en arena for homofobi, rasisme, vold, tribunetragedier og en begynnende popstjernestatus, som mange av spillerne fikk problemer med å håndtere, sier Jacobsen.

 

Han håper leserne kan kjenne den samme nostalgien og gleden han selv opplevde da han arbeidet med boken.

– Jeg håper at historiene får tryllet frem noen av lesernes egne fotballminner. Kanskje noen av dem finner frem penn og papir og setter opp sitt eget drømmelag? avslutter han.

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...