33 trærs kulturhistorie

15.10.2019
33 trærs kulturhistorie
Forlaget
En bok om trær kommer til å bli en slager under mange juletre i år, spår vår anmelder.

Lar det seg gjøre å skrive en kulturhistorie om trær. Det er anslagsvis 10 milliarder trær i Norge, og å plukke ut 33 av dem og skrive god prosa synes som en umulighet. Ikke desto mindre har journalist Ole Mathismoen gjort det – sammen med fotograf Stig B. Hansen. Nå foreligger resultatet i en usedvanlig vakker bok til glede og forundring.

«Trær» heter boken. Kort og godt «Trær». Det finnes mange bøker om trær i Norge, men denne boken er spesiell. Den forteller ikke om treet som tre, men om treet og historien rundt. Det gjør «Trær» helt unik i tillegg til at det er en god bok å holde i, bla i, lese i og la øynene hvile i. Det er mye godt å hente, mye interessant og mye å lære seg av nye ting.

 

Noen av trærne har skjult røvere og prester, mens andre har forbrytere blitt hengt i. Ett av trærne i boka spirte allerede før Martin Luther ble født – det er 539 år gammelt. Men det finnes større og eldre trær i Norge enn dette, som Brureika med omkrets på elleve meter og Mollestadeika som har stått siden Olav den helliges tid.

 

Boken «Trær» er en kulturhistorisk vandring med trær som utgangspunkt. Det er trær som vi ulike steder i landet haster forbi og ikke skjenker en tanke, men for de aller fleste trærs vedkommende ligger det lag på lag med historie som Mathismoen og Hansen formidler videre til leserne. Det gjør «Trær» til også en morsom bok å lese; kanskje ikke tvers igjennom på en kveld, men nå og da – under varmeteppet med en kopp te som «reisefølge».

 

Det kan hende at nettopp boken «Trær» blir årets gavebok i Norge. Den innholder nemlig en aldri så liten hemmelighet. Vi skal ikke fortelle om selve hemmeligheten, men det handler om hvilket tre Kongehuset setter størst pris på. H.K.H. Dronning Sonja forteller om dette. Treet står i Slottets innergård, og det er få som får se det. Mathismoen og Hansen trekker det imidlertid frem i lyset, og lar oss alle få ta del i det. Om det ikke er en kongelig hemmelighet, er det i hvert fall godt bevart. Det aktuelle treet er selvfølgelig avbildet i foreliggende bok.

 

Det er en sann glede å bla i boken «Trær». Den gleder og forundrer. Ole Mathismoen skriver med en liten snert som også gjør det morsomt å lese – og de fine fotografiene er en fryd for øyet.

 

Kort og godt: Boken «Trær» er en bok som må nytes for å gi full berettigelse. Og det er meget snart jul.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
trær, ole mathismoen, stig b. hansen,

Nyheter

Besta forteller

Besta forteller

Små, artige fortellinger fra en barndom ...

Politiprofiler - Bind I

Politiprofiler - Bind I

Om menneskene bak politihistoriene ...

Motstand - I - Bind 9 - Motstandskampen i Rogaland 1940-1942

Motstand - I - Bind 9 - Motstandskampen i ...

Kampen for et fritt Norge har startet .....

Gjennomlyst

Gjennomlyst

øyeblikksbildet kan åpne historien ...

Det jeg ikke sier

Det jeg ikke sier

Gråstein kan også glitre - de trenger ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...