Sagaen om Egil Skallagrimsson. En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn

24.02.2017
Sagaen om Egil Skallagrimsson. En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn
Sagaen om Egil Skallagrimsson En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn

Brutal, skremmende og opptatt av etikk

Egil Skallagrimsson var berømt og beryktet på 900-tallet, og er det fremdeles over 1000 år senere.

Men det har ikke blitt skrevet en moderne biografi om denne vikingen som har mer dramatisk og blodig  historie enn de fleste konger i vikingtid, intil «Sagaen om Egil Skallagrimsson – En fortelling om makt og motstand» av Halvor Tjønn. Skallagrimsson var selv i vikingtid regnet som fryktinngytende. Familien synes han var umulig å holde styr på, men moren tenkte han ville bli en god viking da han drepte for første gang som ung gutt.

Som kriger mann mot mann var han en av de største i sin tid. Gang etter gang havner han alene eller med få på sin side, men knuser motstanderne. Men han er også beskrevet som stygg av utseende og med like stygt temperament. Han spyr ned og graver ut øyet på en som fornærmer ham grovt ved et gjestebud. I en holmgang får han nok av at sverdet ikke biter på motstanderen. Han kaster fra seg sverdet, legger motstanderen i bakken og biter over strupen på ham. Han ga seg heller ikke hvis han mente han hadde rett og tok sakene opp på tinget, men med varierende resultat. Holmgangen over er et eksempel på det. Egil Skallagrimsson aksepterte heller ikke at konger satte seg over loven, noe som bidro til hans langvarige konflikt med den også beryktede Eirik Blodøks.

Men han er også en av de fremste skaldene som har levd, og blir sitert den dag i dag. Etter hans yndlingssønn dør skaper han noe av det mest ømme og sårbare kvad som har blitt fremført. Han var lojal. En gang hadde Fridgeir, nevøen til hans beste venn blitt utfordret til holmgang av en beryktet berserk og var sjanseløs. Egil Skallagrimsson gikk i hans sted, og vant også denne holmgangen og Fridgeir fikk leve og familien fikk beholde deres eiendommer.

He was headstrong, vengeful, and greedy for gold but also a loyal friend, a shy lover, and a devoted father. As a young man he killed the son of King Eiríkr Bloodaxe. Britannica

Sagaenes Verden

Den nye serien Sagaenes Verden beskriver noen av de mektigste, berømte og beryktede menneskene i vikingtid som av uforklarlige årsaker ikke har fått egne biografier i vår tid.

Først ut er Halvor Tjønn, kjent blant annet som mangeårig journalist og utenrikskorrespondent i Aftenposten. Han har tidligere gitt ut bøker om vikingtid, Russlands historie og Muhammed. Flere av Tjønn sine bøker har fått glimrende omtaler og mye oppmerksomhet i media. Kommende forfattere er blant annet Solveig Aareskjold og Frans-Arne Stylegar.

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Din hånd i min

Din hånd i min

Hjertevarme dikt om demens.

Hjemmets bankende hjerte

Hjemmets bankende hjerte

Ikke bare en kokebok ...

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Eit nikk at «Ja, akkurat slik er det …»

Blaff

Blaff

Tiden er en underlig variabel. Eller?

Ord til deg

Ord til deg

Du kan ikke gjøre noe som helst med ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...