Det er flest hverdager i livet

02.10.2017

Livet er innrettet slik at det er flest hverdager i livet. Noen sier at ”livet er en fest”. Det er en sannhet med sterke modifikasjoner. Både den ene og den andre skulle nok ønske at livet er og blir en fest, men hverdagen kommer til oss alle – og hverdagene er det flest av.

Kristiansand hadde i mange år en politimester som het Mentz Rynning-Tønnesen. Han elsket sin uniform og gikk alltid med hvit skjorte til uniformen. Politiets uniformsreglement sier at hvit skjorte kun skal brukes til fest, og historien vil ha det til at Rynning-Tønnesen en dag fikk en brev fra Det kgl. Politi- og justisdepartement hvor ekspedisjonssjefen gjorde politimesteren oppmerksom på at hvit skjorte kun var til festbruk. ”Festantrekk”, heter det.

Det skal etter sigende ikke ha gått mange dagene før departementet fikk svar fra politimesteren: ”Viser til departementets brev av så og så. Jeg vil anføre at jeg ser hver dag som en fest, derfor hvit skjorte!” Han hørte aldri mer fra det ærede departement.

Rynning-Tønnesen var en original. Greit nok. For de aller fleste av oss fortoner hverdagen seg som hverdag, og for de fleste kan den være strevsom nok med arbeid, slit og strev og problemer som vi i større eller mindre grad velger å holde for oss selv.

Men det lar seg gjøre å lage dagene litt lysere og litt morsommere enn det som er hverdagstralten. Smil til folk! Si ”hei!”. Hils på folk! Snakk med mennesker. Det hjelper og det nytter.

Alle har vi en dårlig dag, men alle har vi også gode dager. De gode dagene gjelder det å utnytte maksimalt, mens vi kanskje skal tenke på at de dårlige dagene er til for at de gode dagene skal bli så mye bedre. Om det ikke stemmer, er det i hvert fall en god hverdagsfilosofi.

Det gode humøret er viktig for mentalhygienen og det smitter. Latter smitter. Feststemning smitter. Et smil smitter. I så måte er vi alle ”smittefarlige”!

Dagene kommer og går. Ingen har lovet oss morgendagen; derfor må vi bruke dagen i dag uansett hvordan dagen er – god eller dårlig. Det er faktisk en av de forpliktelsene vi har mot selve livet.

Smiler du – får du et smil tilbake. ”Med list og lempe kommer en dverg like langt som en kjempe!” Og klem den det faller seg naturlig å klemme!

Det kan gjøre en minusdag til en plussdag. Prøv!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...