Vi må leve mens vi lever

24.04.2017

Livets mening kan for den enkelte være så mangt. Entydige svar blir bare dumt. Noen sier at meningen med livet er kjærligheten, noen sier naturen, noen blomster og andre musikken.

Noen til og med fotball. Og noen troen på Jesus Kristus eller Buddha, Shiva, taoismen o.l.

Jeg vet ikke, men sitter og smaker litt på ordet – meningen... Et gammelt ordtak sier: ”Den som vet hvorfor han lever, tåler alt.” Det er et viktig postulat i etikk- og livssynsdebatten.

Meningen er kanskje at vi er her som den vi er, her og nå, på godt og vondt, og så får vi forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen? Vi har jo ikke bedt om å bli født, men vi er her. Vi er her! Har du tenkt på hvilken mulighet det representerer?

Og det at vi er her forplikter, og den viktigste forpliktelsen er vel denne – har jeg tenkt: Vi er født som originaler, det finnes bare ett eksemplar av hvert eneste menneske. Da bør det være vår plikt at vi ikke lever og dør som bleke kopier. Eller sagt på en annen måte: Det er bedre å være en førsteklasses utgave av seg selv enn en dårlig kopi av noen andre.

Det er vanskelig å si dette på noen annen måte, men livets innerste mening kjenner vel ingen.

Meningen ligger altså i viljen, fremholder Viktor E. Frankl. På sin særegne måte forteller Frankl oss hvordan vi kan skape mening i våre liv. I Auschwitz handlet meningen om å overleve. I 2013, 2014 og 2015 og i årene fremover vil meningen også handle om å overleve i en verden og i et samfunn som stadig krever mer av oss.

Sett i dette perspektivet, er det å leve en forpliktelse samtidig som det forplikter å leve. Forpliktelsen heter, ja, du har sikkert forstått det – LIV! For forpliktelse er å leve livet levende; levende blant levende mennesker i pakt med oss selv, de vi er glad i, våre medmennesker og naturen. Det kalles ”ærefrykt for livet”.

I det øyeblikk vi griper denne tanken, griper vi også livet. Og så får vi bare vente å se hva som skjer. Det blir uansett veldig spennende.

Postverkets slagord er: ”Vi lever for å levere.” Det er greit nok, men menneskets slagord bør være: ”Vi lever mens vi lever.”

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Indre speil

Indre speil

Det handler om å få fram ordene ...

Sulten

Sulten

«En ærlig beretning om det å overvinne ...

En liten tanke

En liten tanke

"Jeg tror du trenger denne boken."

Inni er det annleis

Inni er det annleis

Funderingar i kvardagen rundt livets gang ...

Elefantene kommer

Elefantene kommer

Flott illustrert billedbok om vennskap

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...