Ta deg selv på alvor

20.02.2017

Det beste du kan gjøre med deg selv for å leve et fullverdig liv, er å ta deg selv på alvor. Kaste masken og stå fram som den du er. Det krever mot, men det er verd hver eneste investering og tanke.

Noen vil kanskje mene at det får være grenser til originalitet, men dette har ikke så mye med originalitet å gjøre. Det viktigste er at man er den man er og ikke spiller roller – verken for seg selv eller for andre. Spiller man, er man falsk både i forhold til seg selv og i forhold til andre. Når masken faller, kan ”teppefallet” bli skjebnesvangert.

Dernest er det klokt å sikre seg litt godt her i livet på den måten at man legger opp sitt liv etter det man kan. Tar man på seg for mange forpliktelser, for mye økonomisk press og jag, og vil man ha statussymboler man slett ikke har råd til, kan livet fort bli et spørsmål om stress og krav – og da kan mye av livsgleden gå tapt underveis.

Skaffer man seg hustru, barn og venner, er det et pluss som er med på å berike livet. Barn hører til livets største gleder, og det er ingen som gir så mye tilbake som dem der foreldre-barn-rollen er velfungerende. Det i det hele tatt å ha noen å være glad i, gjør at livet blir lettere å leve. Det er få som er skapt til – og vil – leve alene. Og ikke noe i livet bør man ta som en selvfølge.

Men de som lever alene – mer eller mindre frivillig – kan også ha et meget godt liv. I bunn og grunn er det vel ikke noe som er så mangfoldig som livet med sine millioner av fasetter og muligheter.

Det er ingen grunn til å gå gjennom livet og kjede seg uansett hvordan man legger det opp. Hverdag som fest byr på uanede aktiviteter, og kan man finne noe å være opptatt av ut over seg selv, er man ekstra heldig. Det gir også samværet med andre en ekstra mening når man kan fortelle om sine opplevelser.

Ensomhet er vondt, men vi kan selv gjøre en hel del for å bøte på ensomhetsfølelsen. Stikkordet er positiv aktivitet,

byggende aktivitet og inkluderende aktivitet hvor en selv er en del av fellesskapet og helheten.

Å ta initiativ er det smarteste man kan gjøre. Det kommer ingen og banker på din dør. Lukk den opp, gå ut – og møt levende mennesker.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Din hånd i min

Din hånd i min

Hjertevarme dikt om demens.

Hjemmets bankende hjerte

Hjemmets bankende hjerte

Ikke bare en kokebok ...

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Eit nikk at «Ja, akkurat slik er det …»

Blaff

Blaff

Tiden er en underlig variabel. Eller?

Ord til deg

Ord til deg

Du kan ikke gjøre noe som helst med ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...