Om å bli sett og hørt

19.12.2016

Tenk deg hva som gjør godt i livet ditt når du går ut døra hjemme foran en ny dag. Kan det være at du haster til bussen og ikke har tid til å si adjø, kan det hende du er langt inne i arbeidsdagen før den har begynt, kan det hende du rett og slett ikke bryr deg og bare går?

Jeg vet ikke. Men jeg vet hva som gjør godt i livet mitt: At jeg sier adjø og at noen svarer meg: ”Adjø” eller ”Ha en god dag!” Det skal lite til. Og får jeg en klem i tillegg, jubler jeg innvendig.

På et hotellrom i New York ringte jeg en dag resepsjonen og spurte om hvor en bygning lå. Jeg var på farten, og både sentralborddamen og jeg hadde dårlig tid. Men hun svarte og hjalp meg. Det var veldig hyggelig. Etter noen minutter ringte jeg henne opp igjen og sa takk. Hun hadde virkelig hjulpet meg ut av en knipe. ”Thank you!” svarte hun... ”You made my day!”

Så enkelt kan det gjøres. Litt vennlighet, litt høflighet, litt ydmykhet og litt takknemlighet. Det er gode kjøreregler i hverdagen. Og det koster ingen verdens ting. Hils på folk i heisen, nikk til dem du kjenner i korridoren og vink når du går forbi en bekjent på den andre siden av gaten. Det hjelper på humøret og selvfølelsen.

I en bedrift jeg vet om har de nedfelt en policy om at lederne skal være positive; altså utøve et positivt lederskap som er helsefremmende og som skal sørge for at medarbeiderne blir sett, hørt og respektert. Det er ingen tvil om at dette på sikt vil hjelpe på bedriftens mentalhygiene og dessuten være et godt ”indremedisinsk” prinsipp. Gevinsten er glade, gode og fornøyde medarbeidere.

Å bli sett er et viktig stikkord. Vi mennesker trenger å se hverandre, lytte til hverandre, snakke med hverandre. I å bli ”sett” ligger å bli lagt merke til og inkludert i det sosiale fellesskapet.

Arbeidsmedisinerne, leger og HR-medarbeidere kan fortelle om mennesker som er blitt langtidssykemeldte fordi ingen har sett dem. Det er en alvorlig situasjon.

Jeg kjenner en mann som sier ”takk” høyt for seg selv hver dag han våkner. Han takker for livet og for muligheten til å møte en ny dag ”med blanke ark og fargestifter til”.

Det er en spennende måte å leve livet på. Den anbefales.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Vin møter poesi

Vin møter poesi

Vin løfter poesien. Poesi hever vin...

Psykiatripoesi

Psykiatripoesi

En samling av sterke tekster om et plaget ...

Alt er bare snø

Alt er bare snø

Sterke dikt - som skildres med få ord ...

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Kan det sies på rim? - Selvsagt og nok ...

Du er viktig

Du er viktig

Dikt om gleden over Gud, kjærligheten ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...