Dypest sett…

12.12.2016

”Dypest sett” er et uttrykk jeg gjerne bruker når jeg skal understreke noe viktig, noe som få andre kanskje er enig i og hvor jeg har oppdaget hemmeligheten med hva som er rett og galt. Det er selvfølgelig ikke slik, men det er en uttrykksform.

”Dypest sett” har ikke noe med dykking å gjøre. Jo dypere, jo bedre. ”Gå dypere med Deres kiropraktor”, smilte en utøver av denne kunst til meg en gang jeg lå på benken og skulle knekkes. ”Krasj, krasj”, lød det fra nakken da han knakk, men særlig dypt gikk vi ikke. Det ble ikke tid til å gå dypere… for så dyre var hans behandlinger.

”Dypest sett” kan vi vel si både ditt og datt, og ”dypest sett” er det mer ditt enn datt, eller var det omvendt ”dypest sett”?

”Dypest sett” kan man tulle seg helt bort i å skrive om hvilke ubåter som går dypere enn andre, og hvilke klokker som tåler dypere vann enn andre. Det er sjelden – jeg må medgi det – jeg er noe særlig dypere enn 200 meter, og hva skal jeg da med en klokke som er garantert å holde tett til 500 meter? Det er ikke så lett å svare på… ”dypest sett”.

Har du noen gang tenkt på hva du ”dypest sett” mener om rødt fremfor grønt eller omvendt? Eller hva du ”dypest sett” tror om forekomsten av kenguruer i Australia? ”Dypest sett” betyr det antageligvis ingen verdens ting.

”Dypest sett” betyr det ikke noen verdens ting hvor mange venner du har på Facebook, hvor mange tweets du har lagt ut på Twitter eller hvor mange kontakter du har i iPhonen din. Og ”dypest sett” er det ikke hvilke merkeklær du har på deg eller hvilke sko eller smykker eller klokker eller t-skjorter du har i skuffen og skapet. Det betyr ”dypest sett” ingen verdens ting.

”Dypest sett” betyr det ikke noe om du ikke har iPad av stor eller liten modell eller hvilket fotoapparat du har dinglende rundt halsen. Det betyr ”dypest sett” ikke noe hvilke land du har vært eller ikke har vært i, og hvor mange reiser du har gjort til USA eller Australia. Men alt dette og mye mer, er morsomt.

Det som dypest sett betyr noe er at du og jeg blir elsket som den vi er, og at vi får lov til å elske. Den dagen det opphører, da ikke bare blir vi, men da er vi, virkelig fattige. Derfor: Ta vare på dem og de som står deg nær. Langt før du kommer ”dypest sett” er det dem du trenger både i dag og i morgen. Det er sannheten om den virkelige dybden i livet.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Vin møter poesi

Vin møter poesi

Vin løfter poesien. Poesi hever vin...

Psykiatripoesi

Psykiatripoesi

En samling av sterke tekster om et plaget ...

Alt er bare snø

Alt er bare snø

Sterke dikt - som skildres med få ord ...

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Kan det sies på rim? - Selvsagt og nok ...

Du er viktig

Du er viktig

Dikt om gleden over Gud, kjærligheten ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...