Er hekser og tollmenn farlige?

06.07.2015
Er hekser og tollmenn farlige?
Lars- Krakow

Ta derfor på Guds fulle rustning, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt.
Efeserne 6.13

Hva er Guds fulle rustning? Jeg tror det er kunnskap om Guds ord, bibelen. Dersom vi kan og vet nok om hva det står, kan ikke noe farlig ramme oss. Det er verdifull kunnskap å bære med seg.

Vi vet at det finnes en del trosretninger som er meget bibellærde, og som kan hamle opp med nær sagt hvem det skulle være, på dette feltet. Men samtidig som kunnskapen er stor hos enkelte, er også feiltolkningene store. Noen bruker ord som ”blodsutgytelse”, ”nedslakting” og ”det siste slag”.

Jeg vet ikke om dette er egnet til å fortelle – evangelisere om man vil – om det som er hovedessensen i bibelen, nemlig den inkluderende kjærligheten som den evangeliske kristendommen har å tilby. Det er ikke dermed sagt at ikke andre har det, men noen skremmer folk til å tro og truer med evig fortapelse og utstøtelse dersom loviskheten ikke får råde. Det har intet med sunn, ekte og sann kristendomsforståelse å gjøre.

En gang i San Francisco besøkte jeg en butikk som het ”Det mystiske øyet”. Da jeg spurte om en bibel, ble heksen bak disken helt vill, hentet en trollmann på bakrommet og satte meg verbalt til veggs, og det ble det vi på godt norsk kan kalle for en frisk diskusjon om de åndelige ting. Men det var ikke farlig. Jeg hadde et støtt ståsted, og visste hva jeg mente og trodde på.

Selvfølgelig skal vi være åpne for nye tanker, strømninger, meninger og synspunkter, men vi skal ikke la oss overbevise til å gjøre noe som ikke er riktig for vår egen sjel og overbevisning eller fordi vi utsettes for det noen kaller for ”kjærlighets bombing”, en pågåenhet som strekker seg langt ut over det som er vanlig menneskelig oppførsel. Før man aner ordet av det, kan man da sitte i et klister som det er vanskelig å komme ut av.

Det handler om å ha på seg ”Guds fulle rustning”; den som forteller deg hva som er rett og galt. Jeg skal si dette på en litt annen måte: Bruk sunt folkevett. Med det kommer du lengst; la ingen utsette deg for noe du ikke kan stå for, men vær samtidig åpen, velvillig og lyttende. Det kan gi deg nye og verdifulle kunnskaper. 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...