Løgner og fortielser

03.09.2014
Løgner og fortielser
Løgner og fortielser

Bibelverset hvor Peter fornekter Jesus handler om en ting – løgn og fortielse. Jeg tror ikke det er noe som er så ille i et menneskets liv som å ikke si tingene som de er.

Peter sa, «Herre, med deg er jeg beredt til å gå både i fengsel og død.» Men Jesus svarte, «Jeg sier deg, Peter, Før hanen galer i natt, skal du tre ganger ha nektet at du kjenner meg.» (…) Men Peter svarte, «Menneske, jeg skjønner ikke hva du snakker om.» I det samme, før han ennå hadde talt ut, gol hanen. Da vendte Herren seg og så på Peter, og Peter husket det Herren hadde sagt til ham, «Før hanen galer i natt, skal du fornekte meg tre ganger.» Og han gikk ut og gråt bittert.
Lukas 22,33-34, 61-62

Det er mange som lyver om egen person og finner på løgner fordi det passer seg best i øyeblikket. Ofte bunner dette dessverre i usikkerhet og dårlig gjennom- og bearbeidede av egne følelser. Jeg har hørt kristne ledere ikke fortelle hvem de er; eller rettere sagt ikke fortalt hvem de er og hvilket oppdrag de har – det kalles fortielser - og jeg har hørt ledere lyve, sett dem bedra, blitt bedratt og opplevd deres manipulasjon. Det er skuffende og ”passer ikke” – som man gjerne sier på dansk. 
Til slutt blir løgnen en vanesak, og det blir tilsynelatende lettere å ty til den enn til sannheten. Men en dag kommer sannheten for dagen; enten vi vil eller ikke. Da gjelder det å ha noen gode svar – eller i hvert fall å være sann. Og er man ikke sann når det gjelder, kan man heller ikke forvente sannheten av noen annen. Filosofen Pascal tillegges følgende sitat som er meget vektig i denne sammenheng, ”Sannheten er så tilslørt i vår tid, og løgnene står seg så godt, at man ikke kan kjenne sannheten igjen med mindre man elsker den.”
Løgn blir til slutt av avslørt eller avslører seg selv. Det man da sitter igjen med, er skuffelsen over den som har løyet. Den er oftere tyngre å bære enn selve løgnen. Det er en eneste ting som gjelder i livet som, nær sagt, som i døden, Lyset, lyset og kun lyset. Det vekker til opprør, men det gir også fred. Slik virker både lyset og sannheten sammen i positiv forening med hverandre.
Måtte det også bli slik i våre liv!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Lukas 22, 33-34, 61-62,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...