Å elske sin neste som seg selv

22.10.2014
Å elske sin neste som seg selv
Å elske sin neste om seg selv

Dette bibelordet sier at vi skal elske andre som vi elsker oss selv. For mange er dette en umulighet. Mange mennesker hater seg selv og sitt liv. De får det rett og slett ikke til verken på den ene eller andre måten. Det går i stå. Alt stopper opp og livet viser seg - på enkelte punkter – fra vrangsiden.

Å elske ham av hele sitt hjerte og av all sin forstand og av all sin kraft, og å elske sin neste som seg selv, det er mer verd enn alle brennoffer og andre offer.
Markus 12,33


De aller fleste oss finner dette slitsom, ja, av og til uutholdelig. Vi kan nok være både snille og gode mot andre, men er vi det mot oss selv? Noen ganger ja, noen nei. Dette menneskelig, og hører med til den menneskelige natur.
Bibelens ord om at vi skal elske vår neste som oss selv er derfor å se på som et ideal å strekke seg etter, noe tøye tankene og følelsen mot både for at vi skal få det bedre inne i oss – og for ar kjærlighet skal få blomstre i våre liv. En kvinne jeg snakket med fortalte at hun når hun er på reise i utlandet av og til sender et postkort til seg selv med påskriften, ”Kjære… I love you forever”. Det er en god påminnelse om hva dette handler om.
Det er sagt at man blir det man tenker. Slik er det på de fleste områder i livet. Tenker du dårlig om deg selv, opplever du deg selv som dårlig? Tror du at du ikke kan, så kan du ikke. Men snur du dette rundt og får optimismens lys i dine tanker og ditt følelsesliv, da klarer du det. Da kan – som det står – ”flytte fjell”.
Det er altså er spørsmål om hvordan du takler det og tar det. Er du snill mot deg selv, gjør du deg selv godt, da er det lett å gjøre det samme mot andre. Straffer du deg selv, kan du nok være nok være snill mot andre, men din følelse harmonerer ikke med dine handlinger. Slik skal det ikke være.
”Elsk deg selv” het en bok som kom for noen år siden. Klarer du å elske deg selv, klarer du også å elske andre. Slik kan det sies – og erfaringen viser – pussig nok – at det holder. Og å være snill mot selv er aldri egoistisk. Det er livsbejaende og har stor smitteeffekt. Slik kan du forstå dette bibelordet – elsk deg selv og bring kjærligheten videre. Da er du en sikker vinner!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Markus 12, 33,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...