Norges største trommesirkel?

01.08.2010
Norges største trommesirkel?
Lars Kolstad

Med innbyggere fra rundt åtti forskjellige nasjoner er Klepp i sannhet en verdenslandsby. Det har avd. Fritid i samarbeid med barnehagene og Den Kulturelle Skolesekken, Klepp tenkt å markere. Fredag 24. og lørdag 25. september blir det fargerikt fellesskap og kanskje Norges største trommesirkel i Verdenslandsbyen.

På fredagen samles nemlig alle åttendeklassingene i en stor ring, der alle har hvert sitt slaginstrument. Under ledelse av de profesjonelle Lars Kolstad og Mikael Khei skal ungdommen bli revet med i en intens her-og-nå-opplevelse som forhåpentligvis skal røske opp i den digitale facebook-virkeligheten som mange av dagens unge er så oppslukt av. For  poenget med en trommesirkel er en virkelig opplevelse der rytmiske vibrasjoner og menneskelig fellesskap og samhandling kjennes på kroppen, ifølge Marianne Øvregaard i Den Kulturelle Skolesekken.

 

Kjennes på kroppen

- De som er med i en trommesirkel deltar i en veldig sterk her-og-nå-opplevelse. Du kjenner fellesskapet på kroppen, i vibrasjonene og i det å skape musikk sammen her og nå, sier hun engasjert, og fortsetter:

- Jeg har merket meg i avisene at en dansk kunstner og fotograf innbyr folk i Stavanger til å møte ham på torget til gratis samtaler, uten at kamera, for å utforske hva som skjer i den virkelige her-og-nå-samtalen. Det er litt typisk at kunstnere først merker hva som skjer, nemlig at vi stadig vekk regisserer våre virtuelt vellykkede liv gjennom for eksempel Facebook, og at vi dermed kanskje blir litt fattigere på her-og-nå-opplevelser. Satt på spissen kan vi gradvis miste mestring og kunnskap om hvordan vi kommuniserer og etablerer positiv kontakt med virkelige folk her-og-nå.

Fellesskapet og mangfoldet i en trommesirkel er noe du virkelig skal kjenne på kroppen. Det som også er fint er at du deltar på dine egne premisser. Du behøver ikke å være flink. Alle har sin egen rytme, og når vi samarbeider under ledelse av profesjonelle folk så blir det et flott resultat, spår Øvregaard, og legger til:

- For å krydre det hele har vi også invitert med slagverkere i Kulturskolen og korpset som kanskje kan bidra med noen soloer.

 

Voksende fenomen

- Er dette med trommesirkel et fenomen?

- Ja, og i USA har det blitt ganske stort. Folk tar med seg trommen til en park for eksempel. Der kan det være mange hundre som sitter og trommer i mange timer. Det blir også arrangert i større haller. Det er nokså nytt i Norge, og det er Kolstad og Khei som har drevet mest med det her i landet. Det er den amerikanske professoren Arthur Hull som har kommet opp med konseptet. Han er selv en vanvittig god trommeslager, men han ble lei av å spille stort og flott, lei av at en måtte være så flink. Derfor kom han opp med det han kaller ”Village Drumcircle”. Nå reiser han rundt i hele verden med konseptet, og har brukt det i alle mulige sammenhenger med alle typer folk, forklarer Øvregaard.

 

Trommesirkel for alle

På fredagen er det altså åttendeklassingene i Klepp som skal samles i en rytmisk her-og-nå-opplevelse. På lørdagen derimot inviterer prosjektleder for ”Verdenslandsbyen Klepp Torbjørg Kristjansdottir og Øvregaard alle som måtte ønske det til å møte opp på området mellom Jærhagen og rådhuset. Da sørger Jærhagen for burdagsgave til alle: En virkelig trommesirkel – åpen for alle -  sånn som fenomenet egentlig er tenkt.

- Folk trenger ikke ta med seg noe; Lars og Mikael har trommer og andre rytmeinstrumenter nok til alle, og de vil sammen lede også denne trommesirkelen, sier Øvregaard.

 

Åtti nasjoner

Rammen rundt trommesirkelen er Verdenslandsbyen som er en ide klekket ut av avdeling Fritid i Klepp kommune.

- Da vi fant ut at det var hele åtti forskjellige nasjoner representert i kommunen, ønsket vi å få et fokus på de positive ressursene de kan bidra med i Klepp, sier Torbjørg Kristjansdottir. Både barnehagene og skolene er involvert, og på fredagen marsjerer barna i et opptog ned mot landsbyområdet, med landsbyhøvding Elfin Lea i spissen. De synger internasjonale og norske sanger, og åpner med dette Verdenslandsbyen klokken 10:00. Deretter tar ungdommen over, og klokken 12 starter trommesirkelen for elevene på 8.trinn. På lørdagen blir det underholdning fra scenen på Jærhagen kl. 11.00, og festivalteltet åpner samtidig med den åpne trommesirkelen for alle kl. 12.00. I teltet blir det salg av internasjonal og norsk mat, det blir underholdning fra scene inni teltet i tillegg til ulike stands.

- Kan dette bli et årlig arrangement?

- Det er første gangen i år, men dersom det blir vellykket og folk liker ideen, så er det mulig vi kan utvikle det til en liten festival annen hvert år. Men nå må vi først prøve oss litt fram, sier Torbjørg Kristjansdottir, Eli Sola Erga og Marianne Øvregaard i prosjektgruppa.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
trommesirkel, Verdenslandsbyen Klepp,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...