Bygdeungdomslaget: Ikke bare for bønder?

01.07.2004
Bygdeungdomslaget: Ikke bare for bønder?
Jan Martin Bergholm fra Klepp Bygdeungdomslag synes ikke BU er traust. Han velkomner gjerne nye medlemmer.

Bygdeungdomslaget sliter med et litt traust rykte. Leder i Klepp BU, Jan Martin Bergsholm, er overbevist om at mange uten tilknytning til landbruket også vil trives i laget.

- Vi øker faktisk i bynære strøk på det sentrale østlandsområdet, og lederen for Høyland BU er fra Stavanger, opplyser Bergsholm. Han vil gjerne få frem at organisasjonen er for alle, og faktum er at medlemmene har svært variert bakgrunn. Han tilstår dog at mange av medlemmene kommer fra søsterorganisasjonen 4H. Mang går også videre til Bondelaget etter hvert som de føler seg litt ”eldre”. Organisasjonene samarbeider også på flere plan. Blant annet hjelper de hverandre med vakthold og organisering av fester og lignende. Gode fester er for øvrig et viktig innslag i BU´s aktivitetskalender.

- Mange har nok sitt første møte med organisasjonen gjennom festene. De er åpne for alle, og pleier å være veldig kjekke. Ofte har vi et tema. Nå sist var det huleboer og vikingfest på Malmheim.

 

Aktiviteter

Stevner og tevlinger blir gjerne sett på som høydepunkter i BU. Det er både lands- og fylkesstevne, samt mindre regionale samlinger. Flere av tevlingsgrenene forutsetter nok at det i alle fall bor en liten bonde i deg. Her er mye rettet mot landbruket, som traktortevling, motorsag, eksteriørbedømning av ku og maskinmelking. Ellers er det mye matlaging. Grønt og grovt, oste og spekematsanretning. Klepp ble for øvrig rogalandsmester i spekematanretning, og skal tevle videre i NM. Av tevlinger med mer allmenn interesser merkes dans, moped, kunnskap og glede, trafikk og dialekt. Her burde det virkelig kunne finnes noe for enhver smak. Bergholms favorittgren er motorsag.

- Det er litt action, flirer 25 åringen. Selv ble han medlem for to år siden, og har fått mye nye venner.

- Det sosiale er jo noe av hovedpoenget. Vi er opptatt av at folk skal føle seg velkomne, og er nok ganske lette å bli kjent med. Gjennom samlingene treffer vi folk fra hele landet, sier Bergsholm. Han poengterer at det er opp til medlemmene hvilke aktiviteter de skal sette i gang.

- Vi har i prinsipp ingen begrensninger, er åpne for forslag. Nå skal vi snart ha aktivitetsuke. Da blir det blant annet bilrebus. Senere kommer det et LAN-party, og før jul, en stor fest.

 

Økt aktivitet

Klepp BU har økt aktivitetsnivået, og rekruttert en del nye medlemmer. Nå er de 17 aktive, men håper stadig å bli flere.

- Å ha godt aktivitetsutvalg er nøkkelen for å lykkes. Det nytter ikke bare med et godt arrangement, det må følges av stadig flere, sier Bergsholm. Selv er han oppvokst på gård, men jobber nå som landbruksmekaniker.

- Kunne vel godt tenke meg å drive gård, men har problem med eksem, så kroppen sier nei.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...