Tynende tilværelse for alternativkulturen

01.07.2004
Tynende tilværelse for alternativkulturen
Lars Staveland er leder for Midtpunktet. Han jobber for å bedre vilkårene for den alternative ungdomskulturen på Jæren.

Etter at Meieriet ble revet, sto det alternative musikkmiljøet på Bryne lenge uten øvelseslokale. Gjennom Norsk musikkråd har de fått et provisorisk sted å være, men noen god løsning er det ikke.

- Det ble et stort tomrom da Meieriet ble lagt ned. Containeren er vel bra i forhold til ingenting, men svært dårlig i forhold til det vi hadde før. Det er helt klart behov for en permanent løsning, sier Lars Staveland, daglig leder på Midtpunktet, og den som styrer bruken av øvelsescontaineren. Etter at meieriet la ned, fikk musikkmiljøet en knekk, men er nå på vei opp igjen.

- Det er fullt i containeren. Det tok ikke lang tid før alle øvelsestidene var opptatt. Rockerne har et godt miljø seg i mellom, sier Staveland. Sammen med kommunen jobber han for å finne en bedre, og mer langvarig løsning på problemet. Forhåpentligvis har de noen form for løsning når det nærmer seg jul. Nå er det ikke bare rockerne som fort blir glemt. Flere grupper mangler gode tilbud. Skaterne burde nok ha egne ramper.

- Det er nok lettere å få penger til mer organiserte ungdomsaktiviteter. Idrett og da særlig fotball kommer i første rekke når det skal deles ut midler. Det er en utfordring å få alt på plass, men det må nok til for å kunne holde ungdommene i kommunen, sier Staveland.

 

Møtepunkt

Midtpunktet i Storgata har blitt samleplassen for mange som ikke finner seg til rette i andre ungdomstilbud. Det er en innformell treffplass for folk fra 13 til 20 år. Her er det kafé på dag og ettermiddag. På helgende er det ulike arrangementer. Blant annet har Rockeklubben sitt tilhold og scene her.

- Vi har en hard kjerne som kommer hit stort sett hver dag. Har en del intimkonserter, lokalet er jo ikke så stort, sier Staveland. Det er mest hip-hop og rock det går i. De skulle gjerne hatt flere og større tilstelninger, men alt er et resursspørsmål.

 

Erfarne

The Sins of Thy Beloved hører til Jærens mest erfarne band. Med to fullengde CD-utgivelser, en mini-CD, masse solgte plater og spillejobber i utlandet har de gjort mye av det andre bare drømmer om. Etter en uoffisiell pause på et par år er de nå i gang med å lage sanger til et nytt album. De øver i containeren en gang i uken. De er ikke fornøyde med øvingsfasilitetene.

- Vi er på utkikk etter nye lokaler, men det kan nok ta litt tid. Eventuelt får vi vel gjøre som sist, og bygge eget, smiler bassist Ola Aarrestad. Bandet var en periode innom Meieriet, og syntes det var veldig bra der. Der var det plass for flere band, og lettere å opprettholde et godt rockemiljø. Karene synes metalmiljøet på Nordjæren har blitt bedre, og at sjangeren på mange måter er blitt stueren.

- Både Folken, Checkpoint og Tribute har fått til mye, og har bra scener. Gothnight på Checkpoint har jo vært en stor suksess. Folk har nok fått en breiere musikksmak, men allikevel må en utenlands for å få nok spillejobber, fortsetter Aarrestad.

 

Ungdomshus

Da kommunen la ned Meieriet ble musikerne som holdt til der lovet at nye øvelseslokaler skulle prioriteres. Leder for Bryne rockeklubb, Einar Leiknes, håper kommunen følger opp sine løfter.

- Det er helt på tryne å legge ned noe så bra som Meieriet, og ikke har noe alternativ. Det tok over et år før vi endelig fikk tak i containeren, men også dette er en lite tilfredsstillende løsning. Nå jobbes det med en løsning på Håland, men også dette blir et provisorium. Kommunen burde isteden satse på en ordentlig permanent løsning, sier Leiknes. Selv om Meieriet hadde sine mangler, var lokalene så store at det hadde et veldig utviklingspotensial. 

- Meieriet kunne blitt noe stort. Nå burde vi satse på å finne egnede lokaler med lignende muligheter. Et skikkelig ungdomshus, med plass til musikk, film og andre ungdomsgrupper. Et hus der ulike miljøer kan møtes og inspireres av hverandre.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
musikk, Bryne, The Sins of Thy Beloved,

Nyheter

Lykke i en lomme

Lykke i en lomme

En diktsamling om det vare og nære som ...

Pensel og poesi

Pensel og poesi

En tankevekkende bok som vil treffe deg og ...

Ord i Arktis

Ord i Arktis

«Ord i Arktis» handler ikke om Arktis, men ...

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...