Sesongstart for Jærmuseet

02.03.2009
Sesongstart for Jærmuseet
Jærmuseet

Det våres i luften, og de forskjellige anleggene til Jærmuseet er i ferd med å bli klargjort for sesongen. Foruten Vitengarden og Vitenfabrikken disponerer museet gamle gardstun langs hele Jæren.

Grødaland, Limagarden, Haugabakka, Varden redningsmuseum og Sjøbruksmuseet er sentrene som blir klargjort for vårens arrangementer. I tillegg kommer Vistnestunet som Jærmuseet overtok i år. Det omreisende vitensenteret science circus er også under vingene til Jærmuseet. Ingeborg Nærland Skjærpe er museumsformidler med spesielt fokus på de mindre anleggene. Hun forteller litt om de forskjellige gardene.

- Limagarden er en innlandsgard som ligger fint til med utsikt over Limavatnet. Her er det bygninger fra årene 1800 til 1939. Garden er et bygdemuseum, og det vil bli miljø- og temautstillinger. Den 10. mai blir det aktivitetsdag på garden, og da samarbeider vi med Hagelaget. Det er åpent hver søndag fra første søndag i mai til siste søndag i september. På sommeren vil det også være åpent i hverdagene. Vi har et godt samarbeid med bondeorganisasjonene i Gjesdal når det gjelder bruken av senteret, sier Skjærpe.  

 

Sjøgarden

- Grødaland ligger midt mellom Nærbø og Varhaug. Garden ligger ved sjøen. Egentlig er det to bruk, et fra 1700-tallet og et fra 1830. Det eldste huset er innredet fra midten av 1800-tallet, og det andre har innredning fra rundt 1920-30-tallet. Garden har åpent på søndager fra 12:00-17:00. I skoleferien vil det være åpent hver dag. Her har vi et samarbeid med Hå- historie og ættesogelag, sier Skjærpe.

- Dette er folk som er interesserte og engasjerte og kan fortelle mye om plassen. Et besøk her er kjempefint å kombinere med en tur på Kongevegen. Det er ikke satt av noen aktivitetsdag før i juni, men senteret vil ellers være åpent.

 

Redningsmuseet

- Haugabakka består av to hus, et Jærhus og et sånt ”Sandneskasse”- hus. Jærhuset har vært en skolestove, og er fra 1852. Dette senteret åpner ikke før i høst, sier Skjærpe. 

- På Varden redningsmuseum vil det bli aktivitetsdag søndag den 14. juni. Det vil bli en dag der vi ser på og bruker det gamle redningsutstyret. Dagen blir et samarbeid med Jæren Kystlag, Sirevåg dykkerklubb, Ogna Camping, og Hå Historie- og Ættesogelag. Redningsmuseet vil bare ha åpent denne dagen, sier Skjærpe. Hun understreker imidlertid det er fullt mulig for private grupper å ta kontakt med Jærmuseet og gjøre avtaler om bruk av lokalene.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jærmuseet,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...