Utradisjonelt og allsidig på Prestegarden

01.02.2009
Utradisjonelt og allsidig på Prestegarden
Eline Medbøe med noen av bildene sine på Hå Gamle Prestegard.

Eventyrlige fotografi, motvillige møbler og utradisjonelle smykker er stikkord for tre utstillinger på Hå Gamle Prestegard. Det er tre spennende kunstnere som står bak, og utstillingene står til 19. april.

- Jeg har jobbet som billedkunstner bestandig, eller siden jeg var ferdig utdannet på slutten av syttitallet, sier Elly Prestegård. Hun er en av de tre som stiller ut sine arbeider. Med en svært allsidig bakgrunn, og kompetanse innenfor et stort repertoar av verktøy og redskaper, ønsker hun å angripe kunsten akkurat som et barn møter verden.

- Det som er viktig for meg er å jobbe intuitivt. Jeg går ikke og pønsker ut ting, jeg prøver å få direkte kontakt med det lekende barnet. Jeg ser at det å være lekende er det som gir mot, akkurat som barn gjør når de involverer seg i en lek. De tenker ikke på om dette er lurt. De bare går på. Det er sånn jeg vil jobbe, og det føler jeg at jeg kan fordi jeg har ervervet meg en del kunnskaper. Det gjør at jeg vet at ting faller på plass når jeg først begynner å leke, og da kan jeg fokusere på den intuitive prosessen. Det er litt som når vi snakker. Vi trenger ikke tenke på bokstavene i alfabetet. Det er ikke sikkert du forstår hva jeg sier, og sånn er det også med bildene. Men jeg håper å treffe noen strenger i de som ser på, noe som gjør at de enten går tilbake i barndommen, eller fram i tid der drømmene og håpet ligger, sier Prestegård.

 

Ensemble Propelly

Prestegård har hatt et professorat på kunsthøyskolen i Bergen, og drevet eget firma med design av barneklær.

- Da jeg bestemte meg for å begynne å lage bilder igjen, ville jeg bruke av hele min erfaring. Jeg hadde lært mye, og det jeg ikke kunne, måtte jeg lære meg til dagen etterpå, sier kunstneren. Hun tar blant annet i bruk digitale foto, design, tegning, maling og grafikk. Hun har skapt det hun kaller Ensemble Propelly. Det er et lite ensemble av små figurer som alle har fått sin personlighet, og det er disse du møter på Prestegarden. Du kan møte figurene både i bilder og i et lysbildeshow i et eget rom som er satt opp for anledningen.

 

Myk verden

”Å holde formen i en verden av tomrom” har tekstilkunstneren Eline Medbøe valgt å kalle sin utstilling.

- Jeg har tenkt på det med læren om atomer. Det er jo mest tomrom mellom atomene, så litt sånn nativt har jeg tenkt: Hvordan klarer vi da å ha en fast form? Jeg leker meg med former og at ting kollapser og reiser seg igjen, sier Medbøe. Hele utstillingen hennes er heklet. En hel installasjon med et mykt interiør der formene er bevart, men funksjonene er så som så. Hun har også med seg broren som er skuespiller. 

- Jeg jobber også med performance, og samarbeidet med min lillebror som er skuespiller. Han var her på åpningen, og spilte en sånn snublende figur som kan minne litt om Chaplin eller Buster Keaton. Han hadde på seg et fullt heklet kostyme i hvitt ullgarn. Han har en krakk og skal montere opp ting, og er litt fanget i et eget univers. Tenk at du våkner en dag, og alt rundt deg er hvitt og mykt, og så skal du prøve å få ting til å fungere, foreslår Medbøe. Det ble gjort filmopptak av denne figuren, sånn at de som ikke var der under åpningen kan likevel få oppleve performancen på skjerm.

 

Uedelt og edelt

Smykkekunstneren Anne Karine Solgård stiller ut smykker laget i utradisjonelle materialer. Hun bruker blant annet PVC og gummi kombinert med perler og ulike andre ferdigelement. Hun ønsker, ved hjelp av enkle midler, å skapa noe ut av "ingenting". Hun vil utfordre seg selv og publikum med å kombinere uventede eller annerledes materialer, og sette ting inn i nye sammenhenger. Alle tre utstillingene varer fram til 19. april.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...