Gleder seg til å åpne skulpturparken

01.04.2004
Gleder seg til å åpne skulpturparken
Ordfører Arnfinn Vigrestad ser frem mot åpningen av Fritz Røed skulpturpark. Han tror den vil bli et landemerke for Bryne. Her sammen med skulpturen ”Pierrot”, som skal være en del av parken.

Ordfører Arnfinn Vigrestad har mange å takke når han 1. oktober åpner Fritz Røeds skulpturpark. At det er en merkedag for kulturbryne er han ikke i tvil om.

- Dette betyr nok mer enn vi kan forestille oss i dag. Det blir helt unikt, med Brynes vannvei og en skulpturpark. Vi har ikke funnet noen andre så store samlinger av en enkelt kunstner. Bare Vigelandsparken, og det blir vel i en annen divisjon. Parken vil virkelig sette byen vår på kulturkartet. Jeg har sterk tro og håp om at dette blir bra, sier Arnfinn Vigrestad. At parken blir et kulturprosjekt av nasjonal karakter tviler han ikke på. Å få i stand dette store prosjektet her har vært en dugnad mellom kommune, næringsliv, Fritz Røed og senere hans etterkommere. I 2001 laget han en statue til Garborgjubileet, og snakket da om å få til en slik skultpturpark. Arbeidet kom i gang, og han plasserte selv hver enkel statue der den skal være. Det var beskrevet i detalj hvordan det skulle se ut, noe som gjorde arbeidet relativt enkelt tross at han døde før prosjektet kunne føres i havn. Totalt settes 10 skulpturer ut. Noen vil stå i gruppe. De fleste har med sirkus og gjøgling å gjøre, noe som blir litt av temaet for parken.

 

Gode støttespillere

- Arvid Øglænd og Odd Våland. Uten dem hadde dette aldri blitt realisert. Begge kjente Fritz Røed godt, og vi må virkelig takke dem for jobben de har gjort, sier en stolt Arnfinn Vigrestad. Han passer også på takke næringslivet som har støttet prosjektet med penger. En rekke bedrifter har kjøpt seg inn i statuene, og muliggjort det hele.

- Kommunen hadde aldri kunnet gjort dette selv. Stort sett hele gildet er betalt av sponsorer. Vi har bidratt med ny belysning, rask saksbehandling og koordinering av fremdriften, opplyser Vigrestad.

 

Fritz Røed var føtt og oppvokst på Bryne, og beholdt sin kjærlighet til plassen tross at han større del av sitt liv bodde andre steder. Fra 1970 bodde kunstneren og konen Kari i Ligurien i Italia, nærmere bestemt landsbyen Villa Faraldi. Han var en av Norges mest anerkjente billedhoggere. Mest kjent er han nok for monumentet ”Sverd i Stein” i Hafrsfjord.

 

Stor fest

På åpningsdagen er det program hele dagen. På formiddagen blir det seminar med Morten Krogvold, en av Norges mest kjente fotografer. Han vil være parkes offisielle fotograf, og kommer senere i høst tilbake for ta bilder. Alle skolene i Time tar fri for å være med når teatergruppen Stella Polaris gjøgler. Den offisielle åpningen foretar ordføreren klokken ett. Da blir det avdukning. Representanter fra Røeds familie, og ordføreren i Villa Faraldi skal være tilstede. For elskere av italiensk mat presenteres Ligurisk mat på Jæren Hotell. Gjestekokk blir verdensmester Bent Stiansen. Festen avsluttes med gjøgling, flammeshow, lyssetting og fyrverkeri senere på kvelden.

- Parken er et resultat av den jærske dugnadsånden. Dette hadde vi aldri fått til uten så mange bidrag fra en rekke aktører, smiler ordfører Vigrestad fornøyd.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Fritz Røed, Bryne,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...