Fullmåner og konserter i 2009

01.01.2009
Fullmåner og konserter i 2009
Elin Furubotn serverer utekonserten på Feistein fyr den 6. august.

Gunnar Tønnesen er like forutsigbar som fullmånene, og har spikret programmet for det åttende året med fullmånekonserter. Bergensbandet Hole in the Wall, og legendariske John Renbourn fra Pantangle dekket årets to første fullmåner, og mye snadder står for tur.

Først ut den 11. mars på Orre Friluftshus er Orstad Storband som spiller låter av Frank Zappa. Det er Erlend Aasland som har arrangert låtene for storband.

- Erlend kjenner godt musikerne, både svakheter og styrker, og har arrangert sangene etter det. Jeg har hørt sangene, og det er svært bra, forsikrer Tønnesen.

- Zappa med storband, det hørtes avansert ut.

- Ja, musikerne får noe å bryne seg på. Zappa skrev ikke det enkleste for sitt band, og han krevde mye av sine musikere. Han lagde et bredt spekter av musikk, fra det helt eksperimentelle til pop. Det Orstad Storband skal presentere ligger i grensen mot det som er hørbart for folk flest. De spiller også enkelte av de skikkelige klassikerne.

- Som Bobby Brown?

- Nei, den tror jeg de hopper over, det er en for opplagt hit, spekulerer Tønnesen.

- Den kanskje mest kjente låten som har blitt spilt i mange forskjellige instrumenteringer er ”Peaches en Regalia”.

Tønnesen sier videre at storbandet fra Orstad tidligere har gjort denne Zappa-konserten blant annet på en storbandfestival i Tønsberg.

 

Bassist i Jetro Tull

Skjærtorsdag den 9. april entrer Dave Pegg & P J Wright scenen på friluftshuset.

- Dave Pegg er kjent som bassisten i Jethro Tull og Fairport Convention, og er i dag en av folk-legendene i England. P J Wright kjenner jeg ikke så godt til, men han har vært medspiller med Steve Gibbons. Begge er med i et prosjekt som heter The Dylan Project, som spiller Dylan-låter. De er svært populære i England, sier Tønnesen.

- Kan du si noe om musikken de skal presentere?

- Det er nokså utadvendt folk- og pubmusikk. De har et veldig godt rykte på seg som duo. Det er veldig underholdende og lystig. Dave Peggy er mest kjent som bassist, men her tror jeg han spiller mest mandolin. Han er en multiinstrumentalist, og har gitt ut plate der han spiller alle instrumentene selv, forklarer fullmånesjefen.

 

Kjente sanger i jazzdrakt

Den 9. mai kaster fullmånen nok en glans over Jæren, og da står Dag Arnesen på scenen på Orre. Tønnesen trekker fram en svensk artist for å forklare.

- Dette er litt som en norsk versjon av den jazzen som svenske Jan Johansson driver med. De har tatt fatt i den norske sang- og musikkarven, og gjort mye av det samme som Edvard Grieg gjorde med folkemusikk for klassisk besetning. Arnesen presenterer kjente sanger med en jazz-vinkling. De har gitt ut to plater, og det er populært både her hjemme og i utlandet. Selv om dette er en jazztrio, så vil folk kjenne igjen musikken. Du trenger altså ikke være en ihuga jazzfan for å synes dette er bra. Besetningen er piano, kontrabass og trommer.

 

Få gjengangere på scenen

Tønnesen understreker at de hele tiden finner nye artister til fullmånekonsertene, og at det derfor er sjelden en artist dukker opp flere ganger. Grunnen har vært at det er nok av artister å ta av. Unntaket er når samme artist dukker opp i forskjellige prosjekter. Erwin Libbrecht er et slikt eksempel.

- Han spilte på vår store jubileumskonsert i 2007. Da hadde vi en svær konsert i rådhuset med det sammensatte bandet Kadrill fra Belgia og Galaicia i Spania. Der var Erwin primus motor. Han har også startet et mindre band, Faran Flad, og det er de som gjester friluftshuset den 7. juni. De som hørte Kadrill vet hvor listen ligger, sier Tønnesen.

- Det er en slags europeisk folkemusikk, basert på blant annet keltisk folkemusikk. Det er et helt nytt band. Jeg har bare hørt øvingsopptak, og det lyder veldig bra, sier en spent Tønnesen.

 

Trad-jazz på norsk

Per Frydenlund er rytmegitarist i Hot Club de Norwege, men når han gjester Friluftshuset på Orre den 7. juli er det som vokalist og jazzsaksofonist. Han har med seg trommeslageren i Christiania Jazzband.

- Det var et band som holdt på for rundt ti år siden, og gjorde en del konserter, men så rant det litt ut i sanden. De har ikke vært aktive på rundt ti år. Jeg har mast litt på Per og spurt om de ikke kan ta turen bort her, og i år sa han ja, sier en fornøyd Tønnesen.

- De spiller litt sånn tidlig amerikansk jazz, og med tekster på norsk. De bruker en del artige fonetiske oversettelser, der for eksempel ”allways” blir ”halvveis”. Det er en slags trad-jazz versjon av De Lillos. Som bassinstrument bruker de en bassaksofon, et gigantisk instrument som alene gjør det verdt å ta turen, mener Tønnesen, og legger til at musikken er svært utadvendt, glad og underholdende.

 

Vakkert i havgapet

- Årets konsert på Feistein fyr er det Elin Furubotn som serverer torsdag den 6. august. Hun har samarbeidet med både Jan Eggum og Ole Paus. Furubotn er fra Sirdal, og bor i Stavanger. Hun skriver egne sanger, litt sånn nedpå musikk med fine og meningsfylte tekster. Hun kommer sikkert til å ha med seg en eller to musikere, men jeg vet ikke hvem. Dette passer veldig fint uti havgapet dersom været tillater det. Hvis det blir dårlig vær, trekker vi inn i naustet. Vanligvis blir denne Feistein-konserten utsolgt allerede i januar, men i år har vi faktisk noen få billetter igjen, avslutter Tønnesen. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Orre Friluftshus, fullmånekonsert,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...