Spor mot slutten?

01.10.2008
Spor mot slutten?
Spor har engasjert mange barn og unge. Nikline Korslund spilte Pilemus Silkehår i stykket ”Skinnvotten”.

Den interkommunale kultursatsingen Spor 2008 går mot slutten. Det er ikke tatt endelig stilling til om samarbeidet skal videreføres, men mye tyder på at det er over. Det er kommunene Hå, Time, Klepp og Gjesdal som har vært med i samarbeidet. Hå kommune velger sannsynligvis å trekke seg.

Kultursjef Marianne Helvik i Hå kommune understreker at det er kommunestyret som tar den endelige avgjørelsen, men at et enstemmig formannskap går inn for å disponere kulturmidlene annerledes.

- Kommunen vil blant annet prioritere å bygge opp stabile ungdomstilbud på Vigrestad og Varhaug. Vi holder på å pusse opp det gamle meieriinternatet på Vigrestad. Her vil vi starte med aktivitetstilbud som retter seg spesielt mot ungdom, sier Helvik.

Hun ser for seg at ungdommen selv kan få være med og bestemme innholdet, og at huset for eksempel kan romme musikk, revy, teater, foto, og mye annet.

- Vi har også et samarbeid med Vigrestad bo- og velferdssenter, og ønsker å tilrettelegge et kulturelt tilbud også for eldre og uføre. Videre sier kultursjefen at kommunen vil satse på et tilsvarende tiltak i løa på lensmannsgarden på Varhaug når den har blitt rehabilitert.

- Er det ikke rom samarbeidet Spor i tillegg til kommunens øvrige kultursatsning?

- Vi må jo alltid prioritere, og de eksemplene jeg har skissert til nå er jo bare litt av det vi satser på. Vi har også en stor satsing på Hå Gamle Prestegård der vi ser på forholdet mellom Russland og vår region. Her blir det en stor kulturhistorisk utstilling neste år, og i årene som kommer blir det fokus på både kunst og litteratur. Dette er store og ressurskrevende arrangementer, og vi trenger de midlene som er på budsjettet til denne satsningen, sier Helvik, og fortsetter:

- Vi holder også på i biblioteket med noe vi kaller leseombud, og vi har startet noe vi kaller Kulturscena. Det er svært profesjonelle kulturarrangement i hele kommunen der både eksterne og lokale krefter er med, sier hun.

Selv om Helvik er svært godt fornøyd med det kommunene har produsert av kultur gjennom dette samarbeidet, synes hun ikke det er nødvendig at to forskjellige organisasjoner fortsetter å forvalte det kulturelle livet på Jæren.

- Vi syns ikke det er naturlig å overføre økonomi- og personalressurser til en ny organisasjon når vi allerede har en kulturadministrasjon i kommunen, sier hun.

 

Kommunene må avgjøre

- Jeg har registrert at Hå ikke vil være med lenger, sier Odd Byberg, som har fungert som tråtrekkjar for Spor 2008.

- Politikerne signaliserer at de vil bruke spormidlene til andre kulturformål i kommunene, men jeg er litt usikker på om de som uttaler seg om dette helt vet hvordan Spor har fungert.

- Kommunene ser på dette som en utgift, men jeg mener spormidlene har gitt en formidabel avkastning. Det blir feil å se på disse pengene som utgifter. Spor sin oppgave er å være et felles lokomotiv med fire vogner, altså kommunene, som lager felles kulturarrangement utover det som kommunene ellers skaper av kultur. For Jæren sin del vil det være et stort tilbakesteg dersom noen av kommunene ”sporer av” dette kulturlokomotivet. I stedet for burde det vært lagt opp til et dobbelspor der vi virkelig hadde fått ”dreis på” kulturarrangementene på Jæren, sier Byberg bestemt.

- Det har vært en utrolig stor styrke for kommunene å vise at de kan stå sammen og ha fellearrangement. Vi har fått til store og flotte arrangement som hver enkelt kommune ikke hadde fått til alene. Derfor mener jeg at kommunene bør vurdere om de ikke skal fortsette samarbeidet på et eller annet vis, oppfordrer Byberg.

 

Sju kroner hver

- Spor har vært engasjert i over 200 arrangement. Det kommunene nå skal ta stilling til er om de skal gå inn for nye sju kroner per innbygger per år. Dette utgjør ca hundre tusen årlige kroner per kommune inn i kassen. Denne summen får de igjen i mangfold både i form av tildelte midler og sponsorinntekter, og ikke minst i form av kulturelle opplevelser og fine arrangement, påpeker Byberg.

- Vil du selv gjøre noe for at dette samarbeidet skal fortsette?

- Det er sendt ut et saksfremlegg av det som er gjort til nå, og det inneholder de elementene jeg har skissert. Hver kommune må ta stilling på bakgrunn av det, sier Byberg, og spekulerer litt:

- Det kan jo være at en kommune hopper av og at de andre ønsker å fortsette. Dersom noen av kommunene ønsker å forsette, så får de i neste omgang finne ut hvordan de vil organisere det.

Kanskje til og med andre grensekommuner kan ta del.

- Som tråtrekkjar syns jeg det har vært spennende å trekke sammen med disse forskjellige kommunene som alle har bidratt med hver sine styrker, avslutter Byberg.

 

Ikke i Times økonomiplan

Time kommune har ikke formelt tatt stilling til Spor 2008, men en videre satsning på kultursamarbeidet ligger ikke inne i økonomiplanen som skal opp til behandling den 9. desember. Det ligger derfor i kortene at kommunen ikke satser på en videreføring.

- Det spørs vel egentlig om politikerne finner rom og midler til det så lenge det ikke er lagt inn i økonomiplanen, sier ordfører Arnfinn Vigrestad.

- Så vidt jeg har forstått så har Hå kommune sagt nei til videre samarbeid, og da faller grunnlaget bort. Når vi snakket om det i Jærrådet, var det en forutsetning at alle kommunene skulle være med.

- Er det ikke rom for at noen av kommunene forsetter samarbeidet?

- Skal det ha en effekt utad så bør kommunene stå sammen. Dersom den ene brikken faller ut, faller grunnlaget bort. Spor har representert Jæren på en fin måte, men det blir et helt annet prosjekt dersom ikke alle kommunene er med, mener Vigrestad.

 

Klepp ønsker mer Spor

Ordføreren i Klepp, Elfin Lea, har ledet styringsgruppen i Spor 2008. Han ser gjerne at samarbeidet fortsetter, men innser at det henger i en tynn tråd.

- Kommunestyret i Hå har sagt nei, og rådmannen i Time har ikke lagt det inn i økonomiplanen. Dersom politikerne også sier nei i forbindelse med behandlingen av økonomiplanen, da er det nok ikke mye håp igjen, sier Lea, og legger til at hans kommune nok er mest ivrig etter å fortsette.

- Klepp har nok vært mest positiv til å videreføre Spor. Vi har sett mange fordeler av dette samarbeidet, så jeg synes det er synd dersom det ikke fortsetter. Men dersom de andre hopper av, så er det vanskelig å fortsette.

- Hvordan vil du oppsummere Spor 2008?

- Vi har fått til mange gode arrangement som jeg ikke tror vi hadde fått til dersom vi hadde stått alene. Vi har også fått inne betydelige sponsormidler. Den kommunale økonomiske andelen har vært relativt liten i forhold til det vi har fått igjen.

- Nå skal det bli spennende å se hva politikerne i Time kommune vil gjøre under behandlingen av økonomiplanen, sier Lea.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Spor 2008,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...