Fullmånekonsertene

01.06.2008
Fullmånekonsertene
Los Inmigrantes

Siden 2002 har månen hatt en styrende hånd på kulturlivet på Jæren. Hver eneste kveld når solen har lyst opp hele den synlige delen av månen, er det konsert på friluftshuset på Orre. Det er intet unntak selv om fullmånen faller på julaften.

- I fjor traff fullmånen på julaften, så da måtte vi jo ha konsert, sier fritidskonsulent Eva Owen i Klepp kommune.

- Er det fullmåne, så er det fullmåne. Her er det ingen slingringsmonn. Vi hadde konserten klokken elleve på kvelden, og det var en fantastisk opplevelse å høre Berit Mæland synge i lag med Beth Elin Byberg og Synneva Erland.

- Hvordan kom prosjektet med fullmånekonserter i stand?

- Det var Gunnar Tønnesen som kom over et lignende konsept på en av sine turer til England. Han tok med seg idèen hjem, og fikk med seg fritidssjef Ulf Ludvigsen på opplegget. Det første året ble det søkt om midler fra fylkeskommunen som et prøveprosjekt. Det viste seg å være svært vellykket, og derfra har fullmånekonsertene utviklet seg til det de er i dag, forklarer Owen. Hun legger til at det er veldig praktisk for planleggingen at alle dagene er fastsatt på forhånd.

- Det gjør det lett å sette opp program, og dessuten blir det en konsert i måneden gjennom hele året, sier hun.

 

Populære konserter

- Disse konsertene har blitt et utrolig populært innslag. Friluftshuset på Orre er ikke så stort, vi har plass til rundt 100 tilskuere. Mange av disse har et årsabonnement, og går på hver eneste konsert. Mange forskjellige genre er representert, og dette mangfoldet gjør prosjektet spesielt unikt.

Owen trekker fram neste års julekonsert som eksempel på hvor populære disse konsertene er.

- Konserten med Sigvard Daglsland skal være i Orre kirke, og halvdelen av alle billettene er allerede reservert, sier Owen.

- På sommeren blir vanligvis en av konsertene lagt til Feistein Fyr for å gi en litt spesiell opplevelse.  Det pleier å være augustkonserten. Den er så å si alltid fullbooket et halvt år før konserten. Så det er meget populært, understreker Owen.

Neste gang det er fullmåne er den 18. juni, og da er det den kjente komponisten Ragnar Bjerkreim som gjester frilufthuset. For første gang på 25 år stiller han med band, og han kommer til å framføre utdrag fra verket ”Blått sug”, og en del sanger fra resten av den rikholdige produksjonen. Han har blant annet med seg Karl Dag Kjosavik og Ingrid Mæland.

Fredag 13. juli blir det bluegrassmusikk i verdensklasse når det tjekkiske orkesteret Jiri Kralik & Rowdy Rascals besøker friluftshuset. Tjekkia er det landet som har flest bluegrassband pr. innbygger utenom USA.

 

Sommerkonsertene

På sommeren blir det satt opp fem ekstra konserter. Disse blir alle arrangert på søndager, tre i juni og to i august. I den første sommerkonserten, søndag den 8. juni, framførte fire mastergradutdannede musikere kjente verk for horn, fiolin, klavèr og trompet. De spilte blant annet Brahms sin horntrio, Ewasen, og Kreutzersonaten. Her følger en oversikt over de kommende sommerkonsertene:

 

Søndag 15. juni: Calles Culturcirkus. Det er Karl Fjogstad som er Kalle, og han har med seg Georg Pollestad og Bjørg Line Furland. De starter med toner og tekster fra Orre, så går turen videre til dansk poesi og vise av Halvdan Rasmussen i norsk gjendiktning av Inger Haggerup og Karl Fjogstad. Sistnevnte har tonesatt og arrangert mange av sangene.

 

Søndag 22.juni: ”Musikalsk sydenreise” med Margun Risa og Marianne Sagland. De synger greske, franske, italienske og spanske sanger, og det kommer til å gå i både operetter og viser.

 

Søndag 3. august: Line Horneland er jazzvokalist og framfører hovedsakelig egenkomponert musikk. Materialet tar utgangspunkt i elementer fra standardjazzen og det klassiske uttrykket, men med påvirkning fra moderne tango og kabarètmusikk.

 

Søndag 10. august: Los Inmigrantes. Dette er en lokal akustisk trio med to gitarer og en kontrabass. Det er Frederico, Justin og Lazaro som trakterer instrumentene, og de synger fengende melodier fra Latinamerika. 

 

Alle konsertene er på Orre friluftshus på søndager og begynner kl 19:00. Det er ikke forhåndsreservasjon, det er bare å møte opp og kjøpe billett i døren.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...