Spor 2008 – bra for jærbuen!

01.03.2008
Spor 2008 – bra for jærbuen!
Jan Zahl

- Folk på Jæren har tradisjonelt vært opptatt av det som er ”matnyttig”. Moderne dans og abstrakte bilder har blitt sett på som unyttig dilldall og jåleri. Jæren har vært anitintellektuelt, konservativt og folkelig. Med Spor 2008 ser det ut som om noen på alvor har grepet fatt i kulturen på Jæren, mener forfatter og kulturjournalist i Stavanger Aftenblad, Jan Zahl.

- Hva er dette for noe? sier Zahl, og holder opp en kopp kaffe som skulle ha vært en americano. Du kan nesten se tvers gjennom den.

- Det er med kulturen som det er med kaffe: Folk flest vet hvordan en kopp americano skal se ut, og de vet hva som er god kultur. Dette holder ikke!

Når koppen til Zahl er byttet ut med en skikkelig americano, er han klar for å si hva han mener om den store satsningen på kultur i regionen vår.

- Det er bra at det blir satset på kultur på Jæren, sier Zahl, og sikter til Spor 2008.

- Det er fint at Jæren ikke bare er potetåker og industri. Folk trenger ikke bare noe å leve av, de må også ha noe å leve for. Det gjelder også jærbuen, selv om han ikke alltid er klar over det selv, sier Zahl, og smiler lurt.

- Det er veldig på mote med kultur nå for tiden, og jeg tror det henger sammen med globale trender, spekulerer Zahl.

- Å? På hvilken måte tenker du?

Zahl forklarer:

 

Konkurranse om folk

- I gode tider er det konkurranse om folk, og den konkurransen er både lokal, regional og global, forklarer Zahl.

- Du ser det i arbeidslivet her i distriktet. Det store spørsmålet er: Hvordan få fatt i flere folk? Hvordan få folk til å flytte til Bryne, og bli værende der? Zahl gir selv svaret:

- Du må kunne konkurrere med gode arbeidsplasser. Men det skal også skje noe etter klokken fire. Det er i dette perspektivet vi må se på både Stavanger 2008 og Spor 2008, mener Zahl.

- Jeg tror dette er mye av forklaringen på den store kultursatsningen i distriktet vårt, sier han, og spissformulerer:

- Det blir satt i gang moderne dans og korsang for å få flere ingeniører med familier til å bosette seg her.

- Det interessante er at denne tanken bryter med kulturens og kunstens egen begrunnelse for å holde på. Kunsnere jobber jo for å skape en slags reaksjon, en opplevelse, eller en provokasjon, alt for å skape et rikere indre liv, ikke et rikere liv i kroner og øre.

- Dermed kan du si at den store kultursatsningen kan komme til å berike regionen økonomisk såvel som at den er berikende for menneskene her, forklarer Zahl.

 

Konservativ og folkelig

- Jæren mangler ikke økonomisk kapital, slår Zahl fast.

- Men om det er like rikt på kulturell kapital, det tviler jeg vel litt på, medgir Zahl, som selv har vokst opp på Bryne.

- Jeg tror misforholdet mellom økonomisk og kulturell kapital har vært stort fordi folk på Jæren tradisjonelt har hatt fokus på en materiell kapital, på det å bygge det som er nyttig på en matnyttig måte, forklarer Zahl.

- Å skrive modernistiske dikt og male abstrakte bilder har blitt sett på som unyttig dilldall og jåleri. Hva i all verden skal det være godt for!? Den kulturelle smaken på Jæren har vært konservativ og folkelig, slår Zahl fast.

- Tror du folk i Stavanger tar i bruk kulturlivet på Jæren?

- Nei, i fint liten grad. Jeg tror de av og til reiser ut til Hå gamle prestegard for der syns de det er så fint. Det er få i Stavanger som tenker på Jæren som en kulturelt interessant plass, mener Zahl bestemt.

- Nå har jo du tilbragt mye tid borte fra Jæren. Kan det være at det har skjedd en del ting som du ikke har fått med deg i det siste?

- Jeg har inntrykk av at det er i ferd med å skje en del positive ting, og at Spor 2008 er et uttrykk for dette, svarer han. - Det er åpenbart en brytningstid på Jæren. Nå er plutselig kultur med i planer om byutvikling på Bryne.

 

Eliteprosjekt?

Stavanger 2008 har blitt litt kritisert for å være et eliteprosjekt, og Zahl spekulerer på om Spor 2008 kanskje har elementer av det samme.

- Jeg har inntrykk av at det er en elite innen politikk, næringsliv og kultur som har satt i gang dette. Nå gjenstår det å se om folk flest henger seg på. Det er for så vidt det samme med Stavanger 2008.

- Når var du sist på et kulturarrangement på Jæren?

Zahl ser i taket, og tenker.

- Hmm… Jo, jeg var på konsert med Tord Gustavsen trio på Bryne i oktober eller november, minnes Zahl. - Det var fantastisk! I Oslo er det vanskelig å få tak i billetter til denne jazztrioen, men på Bryne var det god plass, sier Zahl, og mener at det viser at folk på Jæren ikke helt kjenner sin besøkelsestid.

- Tord Gustavsen trio er noe av det ypperste i norsk musikk, insisterer Zahl. - Det er til og med lett tilgjengelig, bredt og folkelig, sier han, og legger til at trioen som eneste norske jazzband har vært på VG-listen, ja til og med toppet listen.

Zahl avslutter med en oppfordring:

- Spor 2008 virker på meg som et veldig bra initiativ, men det ligger et betydelig ansvar på folk selv på Jæren. Folk må tørre å gå på ting som er litt annerledes. Det kan jo være at det er bra.

 

Av Trond Anfinnsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Spor 2008, Jan Zahl,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...