SPOR 2008 GODT I GANG

01.02.2008
SPOR 2008 GODT I GANG
Spor i sand

Spor 2008 godt i gang

De tre jærkommunenes felles kultursatsning Spor 2008 er godt i gang. Her får du en oversikt over det mangfoldige tilbudet.

”Ein annan stad”

Dette er en eventyrforestilling for barnehagene på Jæren. Breidablikk kulturbarnehage og musikeren / komponisten Ragnvald Wernøe presenterer en nyprodusert forestilling bygd på det ukrainske eventyret ”Skinnvotten” og det russiske eventyret ”Den vesle hytta”. En mann mister skinnvotten sin en dag han er ute og går tur med hunden sin. Dyrene i skogen er ikke sene med å bruke votten som hus. Historien forteller om vennskapet mellom Pilemus Silkehår, Friske Frosk Langelår, Haremann Hoppsadans, Revemor Silkesvans, Ulven Aldrimett, Villsvinet Trynebrett og Bamsefar Labbdiger.

Breidablikk kulturbarnehage ønsker å formidle egne opplevelser av russisk kultur og inspirere familier og andre barnehager på Jæren til å ta del i den russiske og ukrainske eventyrskatten.

Torsdag 24. april kl. 1800 (premiere)

Fredag 25. april kl. 1000 og kl 1100 (for barnehager i Hå)

Mandag 28. april kl. 1000 og 1100 (for barnehager i Gjesdal, Klepp og Time)

Sted: Jadarheim på Nærbø.

Målgruppe: barn fra 3 – 5 år

 

Operasirkus

Dette er en spektakulær musikkteaterforestilling. Både musikk og manus er nyskrevet, og alt er bygd på idèer fra ungdomsskole elever på Klepp. Ungdom fra hele distriktet fyller de fleste rollene, men musikalstjernen Heine Totland er innleid som nysirkus-direktør. Aktørene får hjelp fra ”opera-orkesteret” Klepp hornmusikk og ”opera-koret” Klepp Mannskor. Ungdom plukket ut ved audition vil opptre i forestillingen med forrykende akrobatikk og sjonglering (inkludert flammer), dans og sang. Ragnhild Thoring har regien.

Forestillinger: 1. – 4. mai kl. 1900 på Eplemjølsfabrikken, Klepp stasjon.

Billetter kr 200,- Bestilling på tlf: 51 42 98 60

 

Spor i sand – et landartprosjekt

Spor i sand er et todelt prosjekt. Den første delen er en DKS-produksjon (Den kulturelle skolesekken) som skal ut i skolene våren 2008. To kunstnere, Pam Cranner og Runar Olsen reiser rundt på skolene i Gjesdal, Time, Klepp og Hå og skaper keramikkrelieffer sammen med 5.-7. klasse. Hovedprosjektet er en workshop på Orrestranden i mai. Alle elevene i 5.-7. klasse i jærkommunene skal delta. De utgjør til sammen 2700 elever. På Orrestranden skal elevene skape landart, eller landskapskunst. Det skal bli flere skulpturer, eller installasjoner på stranden. Det blir brukt naturmaterialer slik som sand, stein, vegetasjon, keramikk m.m. Spor i sand er et unikt prosjekt i verdenssammenheng, både i størrelse og i omfang. Det vil bli det største landart prosjektet i Norge til nå. Prosjektet gjennomføres på Orrestranden 28.-30. mai, og alle innbyggerne i kommunen vil bli invitert til åpningen av Spor i sand fredag 30. mai kl. 1930.

 

Hans Majestet Kongens Garde

De fleste kjenner til Kongens Garde, og vet hvilke fantastiske forestillinger de er i stand til å gjennomføre. Disse stramme, uniformerte og velkoordinerte unge mennene kommer til Bryne stadion torsdag 19. juni. Hvem som skal passe på kongen i mellomtiden, vet vi ikke. Dette blir sommerens strammeste og mest imponerende festforestilling, og den bør du få med deg. Korps fra både Gjesdal, Klepp, Hå og Time tar også del i forestillingen.

Nummererte sitteplasser kr 150,-

Sitteplass og matbillett på VIP-tribunen Kr 300,-

Ståplass kr 50,- Barn under 16 år går gratis.

Billetter fås kjøpt hos Bryne FK fra 2. mai: www.brynefk.no tlf: 51777700

Garden gir i tillegg to gratis ”minikonserter” på Ålgård stadion og på Nye loen i Hå torsdag 19. juni kl 1200. Det er hovedkorpset som opptrer på Ålgård, og drill- og signaltroppen på Hå.

 

Haugtussa – en vandring i Veslemøy sitt rike.

Diktsyklusen Haugtussa er utgangspunkt for en dramatisk og poetisk teatervandring i landskapet rundt Knudaheio, dikteren sin sommerstue på Jæren. Det var i det miljøet Arne Garborg tenkte seg fortellingen om Veslemøy, ”den purunge jenta som opplever og lever ut den store kjærleiken ei kort stund, for så å bli sviken og fullstendig knust”. Helt siden verket kom ut i 1895 har det vært til inspirasjon for kunstnere innen mange felt, blant annet Edvard Grieg som med sin sangsyklus Haugtussa har gitt et vakkert bidrag til den norske sangskatten. I denne oppsetningen, med nyskrevet musikk, kor, dans og et fargerikt persongalleri, åpner vi også opp for ”dei hemmelege kreftene, dei farlege driftene, villskapen og det dyriske i menneska. Veslemøy vert utsett for store freistingar for å døyva sorga si.”

Manus og regi: Hallgjerd Byrkjeland

Musikk: Bjørn Morten Christophersen

Koreografi: Siri Dybwik

14.-17. august 2008, ved Knudaheio i Time kommune.

Kulturkompaniet står bak produksjonen, og Time kommune er arrangør.

 

Spor i dans  

Dette er en opplevelse av musikk og historisk dans fra første halvdel av 1800 tallet. Et historisk ball for deltakerne, en festforestilling for publikum og en presentasjon av tiden.

Formålet med arrangementet er å skape interesse for vår egen historie fra ulike ståsteder, og å etablere et varig samarbeid mellom ulike kulturbærere. Her kan du lære historiske enkle danser, rekkedanser og du får oppleve musikk fra første halvdel av 1800-tallet. Du kan sette deg inn i ball-historien når det gjelder skikk og bruk, dans, sang, musikk, mat, drakter. Det vil også bli arrangert dansekurs. Festforstillingen i forkant av ballet er åpent for publikum.

Det er Klepp Leikarring som står bak prosjektet.

Lørdag 18. oktober på Orre samfunnshus

 

Øvrige arrangement

Flere arrangement er under planlegging. Det blir ungdomsrevy med deltakere fra flere revylag på Jæren. Skolekorpsene på Jæren samarbeider med Gjesdal Brass Band, og kaller samarbeidet Spor i Messing. Det jobbes også med en lokalhistorisk dokumentarfilm om krigen. Et stort sykkelritt som skal gå gjennom åtte kommuner blir avviklet i juni. Jæren kammerkor har reservert lokaler for seks framføringer av stykket ”Det strøymer ei livselv av lukke” fra 5. til 8. juni. Frøyland og Orstad menighet jobber med en oppsetning som inkluderer kor, band, lys, drama og multimedia i forbindelse med åpningen av den nye kirken.

 Tekst: Trond Anfinnsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Spor 2008, Breidablikk kulturbarnehage,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...