Det kulturelle idrettslaget

01.01.2004
Det kulturelle idrettslaget
Sjur O. Anda
Magnar Håland er stolt over det de får til lengst sør på Jæren. Idrettslaget blomstrer, og nå er de også en stor kulturleverandør.

Varhaug Idrettslag er Sør-Jærens største konsertarrangør. Artister som Åge Aleksandersen og Morten Abel har, sammen med en mengde andre aktiviteter, gitt idrettslaget gode inntekter. Høstens program lover flere gode musikalske opplevelser.

– Vi er Norges beste idrettslag, med et fantastisk idrettsanlegg. Det finnes muligheter for et utall idretter. Økonomien er god, vi eier anlegget selv, og det er en masse entusiastiske frivillige som driver virksomheten, smiler Magnar Håland, daglig leder i VIL (Varhaug Idrettslag). Litt senere i intervjuet blir han redd uttalelsen kan virke litt flåsete, og modererer påstanden om at klubben er best i Norge. Isteden påpeker han at ambisjonene er høye.

– Vi skal være en viktig aktør i lokalmiljøet, noe vi har fått til ganske bra. Hver tredje Håbu er medlem.

 

Kultur

Før hadde klubben mange mindre arrangementer. Det var dans og andre aktiviteter. Enkelte tilstelninger ble litt ubehagelig på grunn av mye fyll utenfor hallen. Det begynte også å gå inflasjon i dansearrangement, med flere aktører som hev seg på for å tjene litt penger. Noen kloke hoder fant ut at det var bedre å satse stort. Noen få, men store tilstelninger. Konsertene med Morten Abel og Åge Aleksandersen var svært vellykket.

– Vi vil ikke slite ut de frivillige. Det er bedre å satse på noen store arrangementer enn mange små. Vi er også opptatt av at det vi gjør skal ha en høy kvalitet, sier Håland. Noen faste arrangement beholder de. Dansebandsgalle en gang i året, med de beste artistene, Jærmessen arrangeres allerede til helgen. I fjor dro messen nesten 20 000 besøkere. Utover høsten kommer Åge Aleksandersen og de gamle rockeheltene Nazareth. Fire pils og en pizza-mannen var så begeistret etter forrige konsert, at høstens opptreden var den første han plottet inn i årets turnéplan. Alle arrangement forberedes nitid. Det skal være en opplevelse både for artister og publikum å komme til Varhaug.

– Vi garanterer en ”jille” kveld. Alt må være topp, det er dette vi lever av, og uten kvalitet kan vi ikke holde på lenge, sier Håland, som har ambisjoner om større artister. Han arbeider på noe konkret, uten å ville gå nærmere inn på dette. Det eneste han vil ut med er at dersom det går i boks må konserten være utendørs. Idrettslaget har mange aktiviteter i som kompletterer det idrettslige, med blant annet bingo, gammeldans og revy.

 

Idrett

– Idrett er vel også kultur. Ikke bare konsertene og våre andre arrangement, sier Håland, og vil ikke helt være med på at skillet er så stort. Idrettslaget er fremst rettet mot bredde, men dersom noen vil satse på elitenivå er det ingen ting i veien for dette heller. Fotball, håndball, turn og volleyball er de største avdelingene. Idrettsskulen er et tilbud til barn mellom fire og ni år. Klubben eier idrettsanlegget selv, og har totalt 90 mål mark, hvorav 50 brukes i dag. Det har vært tanker på å lage svømmehall, og kommunen har fått tilbud om gratis tomt fra klubben.

Totalt er det rundt 1150 medlemmer, og lokalene og anlegget brukes flittig. Håland påpeker at idretten står i sentrum.

– Konsertene og alt rundt om kring er fremst et middel for å generere inntekter til idretten, selv om det også har verdier i seg selv. Det gir jo mersmak med slike store arrangementer.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Nyheter

Dødsskyggens daler

Dødsskyggens daler

Møte med forbryterne, ofrene, de som ...

Gjørme

Gjørme

Om livet, døden, veden og mennesket...

Et annerledes liv

Et annerledes liv

Om det å føle seg alene og ute...

Sjelebilde

Sjelebilde

Fred er alltid tilgjengelig inni oss sel...

Høye damer i høye hæler

Høye damer i høye hæler

Varmt, humoristisk og dypt alvorlig om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...