Satser på Guinness rekordbok

03.09.2015
Satser på Guinness rekordbok
Yngvar Karlsen i Block Berge Bygg håper takmaleriet vil bli et landemerke i Klepp. Kunsterne Ella & Pitr (i bakgrunnen) har tegnet skissene og laget grunnrissene til gigantmaleriet.

Med et 21.000 kvadratmeter stort takmaleri satser Block Berge Bygg på å slå to fluer i en smekk: Guinness rekordbok og massiv gratisreklame. Mye tyder på at de lykkes med begge deler.

Administrerende direktør Yngvar Karlsen i Block Berge Bygg smiler fra øre til øre når han viser Kleppmagasinets utsendte medarbeider rundt på fabrikkområdet på Øksnevad. Etter at nyheten om det gedigne takmaleriet sprakk for et par uker siden, har de fleste lokalmedier – NRK inkludert – kastet seg på for å lage reportasjer om det spesielle prosjektet.

– Dette har gått over all forventning, smiler Karlsen, som ikke tør å anslå verdien av gratisreklamen byggentreprenøren har fått for malestuntet sitt.

Tre B-er?

Det er ingen tvil om at takflatene over det store Block Berge-anlegget har vært et trist syn, slik tak ofte er. Mang en flypassasjer har hatt den tvilsomme fornøyelsen av å studere både dette og andre tak under innflygingen til Sola,uten å bli særlig klok på hva som befinner seg under den svarte taktekkingen.

– Vi har tygget på dette i flere år. Noe må da kunne gjøres for å fortelle folk at HER ER VI. Det mest kreative vi har klart å finne på, er å male tre store B-er på taket. Men det har liksom ikke vært nok, så ideen ble skrinlagt, forteller Karlsen.

Kort vei fra idé til handling

Men så begynte det å ulme litt i kontorfløyen i Block Berge-anlegget. Bedriften har mange unge talenter blant sine drøyt 350 ansatte, og en av disse fikk ideen: Hva om å samarbeide med den store gatekunstfestivalen Nuart i Stavanger? Kanskje det kunne resultere i noe spennende?

– Opprinnelig tenkte vi at Nuart-kunstnere kunne dekorere noen av de mange betongflatene på byggene vi setter opp her i distriktet. Men så kom vi på ideen om å male takflatene, sier Karlsen.

Veien fra tanke til handling var kort. Nuart tente på ideen, søkte om både tillatelse og penger fra det offentlige, og vips: Så var man i gang.

Den franske kunstnerduoen Ella & Pitr fikk oppdraget med å lage det gedigne takmaleriet, som blir 5000 kvadratmeter større enn det som har verdensrekorden til nå. Dermed ligger det an til en oppføring i Guinness Book of Records. Kunstnerne har utarbeidet skissene og laget grunnrisset på fabrikktaket, mens flere hundre frivillige har fylt kunstverket med farger.

– Vi henter frivillige både i vår egen stab og ute blant folk flest. Dette er et artig prosjekt som har vakt stor interesse internt i bedriften, sier Yngvar Karlsen. Blant de ansatte er det «en snakkis», og bedriftsledelsen bruker ethvert påskudd til å omtale takmaleriet. Målet er at det skal skape samhold og identitet blant de som jobber i bedriften.

– Det er nedgangstider i distriktet, noe vi selvsagt merker på ordremengden. Derfor ønsker vi å fokusere på noe positivt midt oppi alt det usikre, sier Karlsen.

Snart 50

Block Berge Bygg feirer 50-årsjubileum neste år. Selskapet er en ledende leverandør av prefabrikkerte konseptløsninger i betong, med egen betongelementfabrikk, og tar oppdrag over hele landet. Omsetningen vil lande på 1,3 milliarder kroner i 2015, men ventes å synke kraftig til neste år som følge av redusert ordretilfang.

– I verdigrunnlaget vårt ligger uttrykket «grensesprengende». Vi ønsker å vise både overfor ansatte og kunder at vi kan sprenge grenser. Det tror jeg vi får til med et enormt prosjekt som dette, smiler Yngvar Karlsen, som håper og tror at takmaleriet kan bli et landemerke i Klepp.

– Arealet er like stort som 3-4 fotballbaner. Det går med 1200 liter maling. Dette vil bli lagt merke til langt utenfor fylkesgrensene, også etter at malingen har forvitret, tror Karlsen.

Harald Anvik

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...