Kom og syng

01.03.2007
Kom og syng
Jan Bekkum leder sangen.

Er du glad i å synge i lag med andre, men føler kanskje ikke at kor er noe for deg. Da må du ta veien til Fredheimsloftet på Klepp når Allsangsforeningen møtes for å dyrke sangen i fellesskap. Det var upåklagelig stemning på Fredheimsloftet, den fredagskvelden i mars når Allsangsforeningen var samlet for andre gang siden oppstarten etter nyttår. Neste gang planlegges fredagskvelden 27. april.

Blott til lyst

Tre glade musikanter har tatt initiativ til en allsangsforening på Klepp;

Ulf Ludvigsen, Johny Fossa og Jan Bekkum.

- Vi håper dette er noe folk ønsker å være med på, sier Ludvigsen, en av de tre musikkantene. Vi satser på et variert valg av tekster. Gamle trauste sanger, nye sanger, i det hele sanger som folk kjenner igjen fra forskjellige situasjoner og tidsalder. Sanger som passer for folk fra tjue til åtti år. Og for all del, dette er ikke noen allsang for pensjonistlaget, smiler Ludvigsen. Det er folk i alle aldre vi ønsker skal komme hitt for å ha det hyggelig i lag.

 

Variert repertoar

Husbandet borte i hjørnet består av Johny Fossa på piano, og Ulf Ludvigsen og Justin Knoop på gitar.

Det er lys på bordene, vin i glassene og sang i luften.

For å gjøre det enklere for folk å følge med i teksten, vises sangene på overhead. Jan Bekkum står foran og leder sangen.

Rundt omkring i salen sitter folk ved bordene og synger så det ljomer i lokalet; "Fly me to the moon", etterfulgt av Lykkeliten, Mellom bakker og berg, en sommernatt på Hovedøyen, ispedd litt Jakob Sande, The Beatles, noe som viser at det er stort spenn i repertoaret.

- Jeg er blitt helt sår i halsen, kommer det litt skurrende fra Fie Kvassheim når tonene fra Grisen står og hyler ebber ut. Hun er en av de glade sangstrupene som er på Loftet den kvelden.

Dette er veldig bra, noe nytt som ikke har vært før. En god måte å gå ut og treffe folk på sier Kvassheim, og får støtte av Målfrid Kro Bråtveit og Lazaro Salem som synes dette er kjempe trivelig måte å tilbringe fredagskvelden på.

 

Stor helsegevinst

Det var på høstparten i fjor at ideen til Allsangsforeningen ble født. Ulf Ludvigsen, Jan Bekkum, og Johny Fossa driver alle med musikk av forskjellige slag.

- I et historisk perspektiv har sang alltid vært en stor del av folks liv, forklarer Ludvigsen. Sangen har vært et middel til å sveise folk i sammen. Bare tenk på slavesangene, og de forskjellige folkebevegelsene, eller i religiøse sammenhenger. Sangen er med på å løfte folk opp en etasje, eller to i hverdagen. Før sang folk også mer når de møttes i uformelle lag, forklarer han videre, og det er nettopp det uformelle vi har lyst til å ta tak i. Skape en ny arena for folk til å treffes, og ha det hyggelig i lag.

Han trekker også fram det helsebringende aspektet i allsangen.

- Folk blir oppstemte, blodtrykket går ned, en blir rett og slett i bedre humør av å synge, fortsetter han ivrig, og understreker at det viktigste ved allsangen er å være sammen og ha det trivelig. Selve sangens kvalitet er av langt mindre betydning. En får synge med det nebbet en har, blott til lyst og glede. Men en trenger ikke nødvendigvis å synge for å kunne være med. Noen har bare lyst til å være med i et godt lag, og de er også hjertelig velkomne.

- Det er viktig å understreke at dette ikke er noe kor, påpeker Ludvigsen. Den som synger som en kråke kan ha like stor glede av å synge, som den som kvitrer som en nattergal.

- Vi tenkte i første omgang å starte med fire fredagskvelder, og hvis det falt i smak vil vi fortsette til høsten , sier Ludvigsen, og oppfordrer til slutt alle glade sangfugler å sette kursen mot Fredheimsloftet den 27. april for å være med på å heve stemmen i sangens og lystens favør.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Ulf Ludvigsen, Jan Bekkum, Johny Fossa,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...