Bygdehistorie i bokform

01.12.2006
Bygdehistorie i bokform
Boknemnda, fra venstre: Kari I. Kalberg, Tore Kverneland og Tore Norheim, Sverre M. Lima var ikke tilstede

Boknemnda i Time kommune er i disse dager aktuelle med nok en bygdebok i serien Time Gard og ætt. Dette er den tredje boken i en serie på seks bøker. I bøkene foretas et dypdykk i historien, helt tilbake til bronsealderen.

- Det eldste vi har av skrevne ord, er en kjærlighetserklæring på et smykke fra bronsealderen. Det ble funnet i en gravhaug, forteller Tore Kverneland som er leder i boknemnda.

Boknemndas jobb er å drive research og å finne materialet til bøkene. I tillegg er det to historikere som fører det hele i pennen. Den ene er Birger Lindanger som skriver gardshistorien, den andre, Jørg Erik Vaule, er personhistorikeren.

Arbeidet er stort og omfattende. Boknemnda har møysommelig samlet inn materialet, blant annet langt over tusen bilder.

- Vi har funnet fram til hvem som bodde her og hva de drev med på mange forskjellige måter. Blant annet fra gamle skattelister. I tillegg har vi funnet fram til lister fra Stavanger. Da bøndene kom inn til byen, ble det nedskrevet hvem de var, hvor de kom fra og hva de hadde på hesten. På denne måten har vi kunnet lære veldig mye om folket. I tillegg er mye hentet fra rettsdokumenter og samtaler med eldre mennesker i bygda.

 

Viktig arbeid

Kverneland mener arbeidet de legger ned, er viktig. Det er å dokumentere det som har hendt i området, før det forsvinner for godt. Gjøres ikke arbeidet nå, så kan mye være tapt, for evig.

- Arbeidet er kolossalt viktig. Jeg tviler på at det kommer ny bok om femti år, det er ikke så mange som bryr seg om dette. Men nå får vi dokumentert alt. Det er viktig å kjenne historien for å møte framtiden og å bedre forstå nåtiden. Jeg tror bøkene kan være til glede for generasjoner framover, sier Kverneland.

 

Sjalusimord og sodomi

I bøkene er det masse spennende. Blant annet fra rettsprotokoller helt tilbake til 1500-tallet. Deriblant var det rapportert om et sjalusimord på Njå. Kverneland forteller også om en annen spesiell rettsak tidlig på 1600-tallet. Om en mann som, i følge boka, hadde gjort noe han ikke skulle med ei grå merr i sin ungdom:

Denne mannen ble på sine eldre dager grepet av skyldfølelse og gikk til presten for syndsforlatelse. Presten ble på sin side så sjokkert at han meldte mannen. Mannen ble deretter tiltalt, dømt og henrettet. Kona måtte i tillegg gi fra seg halve gården. Mannen ble som syttiåring dømt for en handling han hadde begått da han var rundt femten.

- Tenk at presten meldte mannen. Det var et veldig annet samfunn den gangen, sier en engasjert Kverneland.

Kverneland og resten av boknemnda er alle svært engasjerte og fascinerte av det som har hendt før dem. Og det med god grunn, for det møysommelige arbeidet gir ikke stor avkastning:

- Hovedsakelig er dette dugnadsarbeid. Time kommune har det økonomiske ansvaret for bøkene, men vi som sitter i boknemnda gjør dette av interesse.

De som sitter i nemnda er Kari I. Kalberg, Tore Norheim, Sverre M. Lima og Tore Kverneland. Den første boka kom i 2003 og målet er én i året fram til serien er komplett. Hver bok tar seg av et geografisk område i kommunen og beskriver hendelsene fra så tidlig en finner kilder, fram til i dag. Det siste er med unntak av de mest tettbebygde områdene, der endringene i eierskap av eiendom har gått så fort. Nå kommer altså den tredje boka i serien, før jul. Kverneland håper folk kjøper boka og leser om hvordan bygdas historie er.

- Det har skjedd så mye på bygda de siste årene at plassen ikke vil være gjenkjennbar om femti år. Det som har vært stabilt i hundre år før årtusenskiftet, endrer seg nå fra år til år. Det er en rasende utvikling, det ser vi kanskje spesielt på eiendomsforholdene, sier Kverneland.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...