Kulturinstitusjon i gammelt hus

01.08.2006
Kulturinstitusjon i gammelt hus
Hå gamle prestegård har blitt en viktig kulturinstitusjon på Jæren

Hå gamle prestegård er viden kjent. Folket fra Stavagerområdet legger ofte søndagsturen innom når de besøker de forblåste Jærstrendene. Senteret har jobbet seg fram jevnt og trutt og er i dag en solid kulturinstitusjon

- Vi er et senter for kunst- og kulturformidling. Målet vårt er å favne bredt og ha høy kvalitet over hvert prosjekt, forteller daglig leder Eva Wathne.

Hå gamle prestegård har blitt bygget opp på Rogalandsk vis. Det har vært ønsket å vise at distriktene er like gode som storbyene.

- Vi henter inn kunstnere fra Norge og Norden. Det er en utfordring for vi må finne kunst som passer inn her. Anlegget er jo bygget for noe helt annet enn dette, så det er viktig at vi finner ting som fungerer for oss, sier Wathne.

Det har de fått til. Til gagns. De har fått en gammel prestebolig til å blant annet spille på lag med moderne kunst, og bli en helt ny opplevelse. Arbeidet har bestått av innhold og tilrettelegging og resultatet er bra.

 

Framsynt kommune

Hå gamle prestegård var embetsmannsbosted, prestegard, administrasjons- og kultursenter allerede for flere hundre år siden, Hå kommune fant derfor ut at huset kunne brukes som kultursenter i dag.

Hovedhuset ble kjøpt av kommunen i 1977. de første årene ble brukt til å bestemme seg for hva bygget skulle brukes til. Wathne er imponert over arbeidet som ble lagt ned.

- De brukte god tid på å finne ut hva som skulle inn her og valgte å satse på lang sikt. Hovedhuset ble ikke åpnet før i 1985. Jeg synes det var veldig framsynt av dem. De la et veldig godt grunnlag.

Og suksess ble det fra start. De startet på en bølge av nyhetens interesse og fulgte opp med gode utstillinger som lokket folk til. Wathne forteller at mye at det var mye å bygge på da hun startet som daglig leder noen år senere.

 

Solid

Etter den solide oppstarten har det vært flere bølgedaler. Blant annet fordi prestegården har hatt mer og mindre profilering. Men anlegget er i dag solid forankret i folks bevissthet.

- Senteret ligger lokalt, men har nasjonale kvaliteter. Det er ikke så mange som oss her i regionen. Det har vært en modig satsing fra kommunen.

Prestegården får også mye drahjelp fra den vakre jærske naturen som ligger rundt. I tillegg til at det er en gammel prestegård er det også gjort steinalderfunn på stedet, fra en bosetting som er 8,200 år gammel. Det har resultert i en permanent utstilling om menneskene og naturen på Hå i steinalderen.

- Jæren er veldig viktig for oss. Vi har respekt for landskapet rundt oss og har derfor ikke skulpturer ute i det. Vi vil ikke ødelegge det vakre som omgir oss, sier Wathne.

 

Kunstopplevelsen

Målet er å gi folket gode kunstopplevelser. Wathne blir engasjert når hun beskriver hva det kan være:

- Kunsten skal kunne være til irritasjon, nytelse eller provokasjon. Det skal gi oss en opplevelse i flere lag. Vi skal lære oss å slappe av og ta inn det vi ser. Veldig mange voksne binder seg. De tenker gjerne at ”det ville ikke jeg hatt på stueveggen”. Det er ikke det som er målet. Vi skal bare oppleve det.

Senteret har om lag 25 utstillinger i løpet av et år. Og de ønsker å vise det som rører seg i dag.

- Vi skal ikke velge vekk kunstnere som er enten provoserende eller annerledestenkende. Vi skal vise det som er. Fordi kunstnerne på lik linje med oss lever i dag, så møter vi vår egen samtid i denne kunsten. Det kan ofte virke provoserende.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Hå gamle prestegård, Eva Wathne,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...