Sosiale kaninkonkurranser

01.09.2005
Sosiale kaninkonkurranser
Arild Gundersen har 35 kaniner i en bod bak garasjen. Det er takknemlige dyr å ha som hobby.

I den jærske foreningsjungelen finner vi Jæren og Sandnes Kaninalslag. Formann Arild Gundersen synes kaninavl er en sosial og hyggelig hobby for både stor og liten. Han skulle gjerne fått litt mer støtte fra kommunen.

Vi er på Lyefjell. Minusgradene har nettopp tatt tak i distriktet, men kaninen hos Arild Gundersen ser ikke ut til å fryse. Den tykke glinsende pelsen isolerer godt. Totalt har formannen i Jæren og Sandnes kaninalslag 35 kaniner i boden ved garasjen. Hva er det da som får en voksen mann til å holde på med kaniner?

- Det begynte med at den eldste ungen min ville ha kanin, og har vel utviklet seg derfra, sier Gundersen. Han setter pris på det gode sosiale miljøet i klubben, og det å konkurrere. Også er det gode dyr å ha i byggefeltene.

- De er jo stille og rolige, og lette å ha med å gjøre. Det er enkelt å få noen til å passe på dem når vi drar på ferie, sier Gundersen, som alltid har hatt dyr. Rasen vi finner i boden på Lyefjell heter ”Svart Tan”. Det finnes en rekke raser og fargekombinasjoner i kaninbransjen. Bare i den lokale klubben er det representert nærmere 40 varianter. De 35 kaninene på Lye har ikke egne navn, kun nummer. Nå er det å få kaniner til å avle av seg ikke noe stort problem. Det er stort sett bare å sette en hann og hunn i samme bur. Da gjelder det å velge rett par, for å få så fine unger som mulig.

 

Sesong

Kaninene går i ettårssykluser. Avlen skjer i april til juni. Da er dyrene klare for konkurranse i oktober til november, før det settes i gang med nye neste vår.

- Hva gjør du med de ”gamle” kaninene?

Arild Gundersen ser litt ned i golvet, ser litt bort på sin yngste sønn, som er med i kaninhuset.

- Jeg har en som tar dem bort for meg, også selger vi noen, sier Gundersen. Svart Tan er ikke egnet til kjøttproduksjon.

Gundersen har holdt på med kaniner siden 1990. Han har vunnet noen lokale utstillinger, men ingen større. Det er en annen kar fra Lye som har gjort det skarpt på nasjonalt nivå. Klubben har 70 aktive medlemmer, og de treffes en gang i måneden. Da diskuteres det alt fra foring til negleklipp og konkurranser.

 

Lokaler

Møtene har foreningen i 1900-huset på Bryne, og Gundersen er glad over å få låne dette. Han vill også gjerne lokaler til utstillinger.

- Der har kommunen ikke stilt opp. Vi har måttet leie av andre, og det koster fort en del penger for en helg, sier Gundersen. Utstillingene er ellers det kaninoppdretterne jobber mot. Det er på mange måter høydepunktet. Da får en se om en har lykkes.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...