Skal sette kulturelle spor

01.08.2005
Skal sette kulturelle spor
Odd Byberg gleder seg på jær-kulturens vegne, og gleder seg til alt som skal skje de nærmeste årene.

Enten du vil bygge sandslott, driver med maling eller har andre kulturelle ideer vil Spor 2008 gjerne høre dine ideer. Den interkommunale kultursatsingen skal gi jær-regionen et kulturelt løft.

– Vi er veldig spente på hvor mye som kommer. Det hele er veldig nytt for oss også, sier Odd Byberg, som har den fine tittelen ”Trådtrekkjar”. Han er den som skal samle alle trådene og styre Spor 2008 prosjektet videre fra den spede start det er i nå. Kultursatsingen er et interkommunalt samarbeid mellom Klepp, Time, Hå og Gjesdal. Det henger tett sammen med kulturhovedstadsåret 2008.

– Fylket oppfordret jær-regionen til å gjøre noe i forbindelse med satsingen i Stavanger. Vi har tett kontakt med arrangørene i Stavanger, og det er fullt mulig at vi får noen midler derfra for noen av våre arrangement. Nå er det langt dit, og først må vi få inn alle gode forslag, sier Byberg.

Det har gått ut en invitasjon til hele kulturlivet samt lag og foreninger i samarbeidskommunene til å komme med innspill på hva Spor 2008 skal fylles med. Mange forslag er allerede kommet men Byberg er sikker på at det kommer mange nye spennende ting. Kulturbegrepet Spor 2008 bruker skal kunne favne det meste innen kultur.

– Vi vil ha fantasi og spennvidd, samarbeid mellom profesjonelle og amatører og mellom kulturkrefter på tvers av kommunegrensene, og oppfordrer folk til å komme med forslag, sier Byberg. Deler av programmet begynner å falle på plass. Blant annet skal Heine Grov og det jærske kjøkken presentere matkultur i alle kommunene.

 

Spor

– Vi vil at denne satsingen skal være et løft for hele kulturlivet i regionen, og sette varige spor etter seg, sier Byberg. Sju kroner per innbygger har hver kommune bidratt med til prosjektet. I tillegg kommer penger fra fylket og sponsorer, så organisasjonen har gode muligheter til å få til mye. Spørsmålet er bare hvorfor kommunene satser på dette?

– Alle er opptatt av kultur i en eller annen form. Det er livsnerven i samfunnet, og noe alle burde være interesserte i, sier Byberg, og understreker at Spor 2008 skal være noe som alle kan finne noe interessant i, og at mye er opp til innbyggerne selv, hva det blir.

– Vi ønsker både tradisjonelle innslag og nytenkning. Det skal være høyt i taket på hva vi satser på, sier trådtrekkjaren.

 

Av Sjur O. Anda (tekst og foto) 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Odd Byberg, Spor 2008,

Nyheter

Skogstrådar

Skogstrådar

Krafta i naturen er sterkt forbunde med menneskesinnet ...

Havna

Havna

Etter stormen kjem stillheita ...

Mormors kalde kluter

Mormors kalde kluter

Usminkede og rå dikt om mormorer

Det eldste Sandnes

Det eldste Sandnes

Et bidrag til byens forhistorie.

Langgata i Sandnes

Langgata i Sandnes

Bli kjent med hvert hus i Langgata, dens ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...