En ærlig Tone

14.02.2011
En ærlig Tone
Tone Damli Aaberge

Tone Damli Aaberge kan love en ærlig og noe neddempet Tone under sin konsert i Storstova den 26. mars. Publikum kan vente seg sanger fra alle hennes fire utgivelser.

- Jeg er ute på en slags turne som strekke seg over noen måneder. Konserten på Bryne blir en noe roligere setting enn det folk kanskje er vant til fra meg. Det blir en konsert der folk kan bli bedre kjent med meg på en fin måte, lover sangeren som for alvor fikk sin karriere sparket i gang da hun i 2005 kom på andre plass i Idol. Siden har hun gitt ut fire CD`er, vært med i programmet Skal vi Danse, og deltatt i den norske Melodi Grand Prix.

- Du sier ”en slags turne”. Hva mener du med det?

- Band som er på turne er ofte ute i uker eller måneder samtidig, og kjører i buss fra by til by. Jeg kjører stort sett konserter i helgene, så derfor er det vel en slags turne.

 

Fem år med opptur

- Hvorfor legger du opp til en roligere konsert enn det folk er vant til fra deg?
- Dette er jo et kulturhus med publikum som sitter, og da er det ofte et mer lyttende publikum. Jeg spiller ofte på utearenaer, og et stående publikum er jo mer livlig av seg, sier Tone Damli. Men helt rolig skal det ikke bli.

- Publikum kommer til å få oppleve en sart og rolig Tone, men også en litt mer ”opp-Tone”.

- Hvordan vil du karakterisere karrieren din så langt?

- Den har vært et fyrverkeri, og jeg har nesten ikke hatt noe pause i det hele tatt. Det har gått slag i slag, og jeg har opplevd ekstremt mye morsomt. Jeg føler det har vært fem år med opptur, og jeg har tenkt at oppturen skal fortsette. Fire plater på fem år er jo også ganske greit. 

- Har det vært bare positivt?

- Det er jo aldri bare positivt, uansett hvilket yrke man har, men i det store og hele har det vært positivt. Jeg velger å se på det positive. Du kommer lenger med det, slår Damli fast.

 

Til USA

- Hvordan jobber du når du skal gi ut en ny plate?

- Jeg starter aldri med helt blanke ark, og har forebedt meg i hodet med visse tema. Jeg har mange ideer jeg vil jobbe med, og så blir det satt i gang en prosess sammen med samarbeidspartnere. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar. Det å være kreativ er ikke en ni-til-fire-jobb, slår Tone Damli fast. Jenta fra Sogndal signerte nylig en kontrakt med Universal Motwon i USA.

- Jeg var på en promotur i USA i november, men det er et vanskelig marked. Så det skal jo litt til for at jeg skal lykkes. Men det er lov å drømme, og det er lov å sette seg store mål, sier Tone Damli ubeskjedent.

- Jeg har fått en sjanse som ikke mange får, og nyter hvert sekund av det.

 

Ekstremt mye arbeid

- Hva er det du fokuserer på nå for tiden?

- Akkurat nå er det konsertene jeg jobber med. Så prøver jeg å slappe av innimellom. Jeg trenger en fase der jeg ikke stresser ”røven” av meg.

- ”…der du ikke stresser..”?

- Der jeg ikke stresser rompa av meg…, hehe.

- Så det blir mye arbeid?

- Det er ekstremt mye arbeid. Fra utsiden ser det kanskje glamorøst og flott ut, men det er jo mye som ligger bak det som skjer. Men det er deilig å kunne fokusere på konsertene jeg skal ha, og bare gi jernet, sier en engasjert Tone Damli.

 

Skriver egne sanger og får sanger

- Hvilken musikk er det som gir deg inspirasjon?

- Det er veldig mye forskjellig. Det jeg aldri blir lei av er Esbjørn Svenson Trio. Det er ganske langt unna den musikken jeg selv driver med, men det er det jeg får mest inspirasjon av. Ellers hører jeg på mye aktuell popmusikk.

- Skriver du tekstene selv?

- Det er både og. Jeg skriver en del selv, noe skriver jeg sammen med andre, og så får jeg også låter av andre. Men jeg er veldig selektiv. Dersom jeg får en låt med en tekst jeg ikke er fornøyd med, så kan jeg få låtskriveren til å forandre på den.

- Hva synes låtskriverne om det?

- De er veldig klar over at det er sånn det må være. Veldig få er bastante på det de har laget. De fleste er villige til å forandre på det som trengs, sier Tone Damli.

 

Endelig 23 år

- Hvordan tror du karrieren din ser ut om ti år?

- Det vet jeg ikke. Jeg har ikke mulighet til å se ti år fram i tid, og ønsker det heller ikke. Jeg velger å fokusere på her og nå. Nå går jeg inn i mitt 23 år, og det har jeg drømt om hele livet.

- Å?

- Ja, jeg tror det å ære 23 er helt fantastisk, og det har jeg trodd helt siden jeg var ganske liten.  - Det er jo ikke en gang et rundt tall. Hva er så spesielt med 23?

- Kanskje det er fordi 23 er draktnummeret til David Beckham, spekulerer sangeren, men understreker samtidig at hun ikke er noen utpreget fan av den engelske fotballspilleren.

- Har du hatt konsert på Jæren før?

- Jeg har hatt så mange konserter i løpet av disse fem årene. Når jeg kommer til steder, og lander på flyplasser, så tenker jeg at her har jeg vært før. Men jeg må som regel komme dit for å huske. Men jeg har absolutt vært rundt i Stavanger, Jæren og omegn. Jeg gleder meg masse til å komme til Bryne, og håper at det kommer mange folk. Dere skal få se en ekte og ærlig Tone, lover Tone Damli Aaberge på tampen.  

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tone Damli Aaberge,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...