Spennende lesestoff

01.04.2010
Spennende lesestoff
Margrethe Orre på Orre Libris

Det er vår og sommeren nærmer seg. Tiden er moden for å ta med seg godt lesestoff og slenge seg ned på en grønn grasmatte i parken, og fordype seg i de spennende, gripende og morsomme historiene. Vi har slått av en prat med Margrethe Orre på Orre Libris for å orientere oss i hva det er verdt å bruke tid på framover.

- Dersom du skal ha krim så kan jeg anbefale Hypnotisøren av Lars Kepler. Den liker vi godt her på huset, og den har solgt mye. Jeg vil også trekke fram Fasadedreperne av Jussi Adler-Olsen, sier Orre ivrig, og fortsetter:

- I romanverdenen er det mye oversatt litteratur det går på. De norske kommer mer utover høsten. Barnepiken av Kathryn Stocket er en virkelig god bok. Den tar for seg Sørstatene i USA i første halvdel av 60-tallet. Den beskriver de svartes forhold som hushjelp i hvite rikmannsfamilier. Det er de svarte som oppdrar barna, og får derfor en veldig stor påvirkning på barna. Mødrene selv som kanskje er rundt 20-30 år er mer opptatt av å gå i klubbene og kose seg. Det er en fantastisk bok. Litt i samme kategori vil jeg trekke fram Små kriger av Sadie Jones. Den handler om engelske offiserer som er på et urolig Kreta for å holde orden på 50-tallet. Boken tar for seg forholdene til de engelske offiserene og familiene deres der. 

 

Drama i England og Spania

Orre trekker videre fram boka Little Bee av engelske Chris Cleave.

- Det dreier seg om en kvinne fra Nigeria som flykter fra en massakre i hjemlandet. Et engelsk par blir vitne til massakren der søsteren til kvinnen som flykter blir drept. Hovedpersonen klarer å få fatt i visittkortet til den ene av de to engelske, og etter noen år i England, oppsøker hun paret. Det får fatale følger. Det er en gripende fortelling som visst nok også skal være sann, forklarer Orre. Hun fortsetter:

- Boka Det broderte hjertet er skrevet i Sue Monk Kidd`s stil. Den er det debutanten Carole Martinez som står bak. Den er full av vakre, dramatiske og komiske historier fra Spania på begynnelsen av 1900-tallet. Den handler om en mann som spiller på kamphaner. Han har både kona og resten av familien som innsats, og taper alt. Kona flykter, og fortellingen dreier seg om hvordan hun klarer seg. Det er en fascinerende og annerledes bok, lokker Orre. Videre sier hun at Knausgård sin Min Kamp selger jevnt og trutt.

- Alle som leser de bøkene sier de er helt fantastiske.

 

Spennende i pocket

Bøkene som kom ut i fjor er nå tilgjengelige i pocketversjon, og de egner seg jo som kjent godt dersom du skal ut og reise. Orre peker på noen som skiller seg ut:

- Shantaram av Gregory David Roberts er en bok du aldri glemmer. Og så er det en bok fra Russland som heter Barn 44. Den gikk ikke så godt som hardback, men får en renessanse som pocket. Det er en veldig spennende bok fra Stalin-tiden i Russland. Predikanten og Havfruen av Camilla Läckberg går også jevnt og trutt. Hun kom også med en ny innbundet som heter Fyrvokteren. Den har vært månedens bok i Libris. Og så har du noen skikkelig ”gutta boys” bøker av Jens Lapidus. Den første heter Cash, og den andre Aldri Fucke Up. De henger sammen, og det er full fres i både politikk og hele systemet. Bøkene handler om en jurist på et advokatbyrå, og det er nesten en skikkelig røverroman, og virkelig god ferielektyre, lokker Orre.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...