40 år med film i Storstova

01.04.2004
40 år med film i Storstova
Skriv at vi måtte overtales til å legge bena på stolryggene. Ellers får vi kjeft av Kristen Birkedal, humrer Bård Ystanes (t.v.), Espen Nybråten, og Erlend Serigstad.

19. september klokka 19.00 skrus Storstova-klokkene 40 år tilbake i tid. Mesterregissør Stanley Kubricks genistrek ”Dr. Strangelove” fra 1964 vises på det hvite lerretet og inngangspengene er 2 kroner.

Grunnen til filmvalget og billettprisen er selvsagt Storstovas 40-års jubileum. Det var nemlig 19. september 1964 at Bryne kino åpnet dørene for første gang, og at brynebuen kunne se film i det som senere ble hetende Storstova på Jæren. Selvsagt kunne man se film på Festiviteten før den tid, men med Bryne kino ble pinnestolene kastet og profesjonelt framviserutstyr kom på plass. Derfor innbyr driftsleder Bård Ystanes til film og fest hele bursdagshelga, tre dager til ende.

- Det er klart vi må gjøre stas på Storstova. Her har vi et hus som har vært et kulturelt sentrum på Jæren i 40 år. Tenk bare på alle de menneskene som har hatt fantastiske opplevelser her inne. For det har skjedd mye innenfor disse veggene. Film, revyer, teater, konserter og mye mer. Storstova har betydd masse for Bryne og resten av Jæren, sier Ystanes.

 

Takler konkurransen

Som 40-åring har Storstova klart å holde tritt med både teknologisk utvikling og stadig voksende konkurranse fra andre kulturformidlere i distriktet. Enkelte pessimistiske sjeler spådde dårlige tider for Storstova da ny kino ble åpnet i Sandnes i sommer, men slik har det ikke gått.

- Vi holder stand. Besøket har ikke gått ned slik mange trodde. Vi her i Storstova har mange fortrinn som må utnyttes, både kommersielle og kunstneriske. Bare det at vi har gratis parkeringsplasser like uten for døra er viktig, men enda viktigere er det at vi leverer kultur av høy kvalitet. Det er få andre kinosaler som slår oss på lyd og bilde, og vi greier å arrangere konserter med artister i toppdivisjonen. Det er slik Storstova takler konkurransen fra andre, forteller filmansvarlig Erlend Serigstad. Flua som ble skvist og drept da lerretet ble rullet opp en gang i 1994, nevnes bare i forbifarten selv om den henger der fremdeles. Den er det ingen som legger merke til uansett.

 

Mr. Bryne kino kommer

Det er film som blir hovedbestanddelen i jubileumshelga i Storstova. Ikke bare vises ”Dr.Strangelove”, i tillegg blir det norgespremiere på ”Shrek 2”, gratisforestilling med ”Operasjon Mjau” og visninger av ”Alt for Egil” og ”Q-gjengen”. Men filmansvarlig Serigstad har også en godbit til publikum, nemlig eksklusiv førpremiere i Norge på filmen ”Jorden rundt på 80 dager” med blant annet Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger og John Cleese.

- En fin gave til Storstova, mener Serigstad, som også kan fortelle at nylig pensjonerte Kristen Birkedal skal få æren av å ta i mot billetter til jubileumsfilmen.

- Kristen er Mr. Bryne kino Himself. Det skulle bare mangle at han ble med på feiringen. Han har nok overtalt mange til å fjerne beina fra stolryggene, han Kristen, ler Serigstad.

 

Av Frank Bertelsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Storstova, Bryne,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...