Armeens historie

01.12.2008

Uniformene til Frelsesarmeen var i utgangspunktet bare et PR-stunt. Men det viste seg så vellykket at grunnleggeren valgte å fortsette. Derfor bærer medlemmene i trossamfunnet fortsatt uniformer.

Frelsesarmeen ble grunnlagt av ekteparet Catherine og William Booth i Øst-London i 1865. Det var en evangelisk vekkelsesbevegelse, og het først ”Christian Mission”. Navnet ”Frelsesarmeen” eller ”Salvation Army” kom først i bruk i 1878.

Ganske snart utviklet Frelsesarmeen en militær oppbygging, et militært språk, og de begynte å bruke uniformer og militære titler.

 

PR-stunt

Ifølge offiser Hansen ved Frelsesarmeen i Time var uniformene et resultat av tilfeldigheter, og nærmest som et PR-stunt å regne. Det var Eliah Cadman som satte Booth på sporet. Han var feier, og kunne verken lese eller skrive. Når han skulle ha møter, pugget han bibelversene han skulle lese, og så hendte det rett som det var at han holdt bibelen opp ned når han ”leste” fra den. Da Frelsesarmeen skulle ha et møte rundt 1880 i London satte Cadman inn en annonse i avisen. Der stod det: ”Halleluja-armeen går til krig i byen, vi trenger 2000 frivillige soldater”. Folk reagerte med undring på denne snodige sammenblandingen av religiøse ord og ord fra krigsterminologien, og møtte opp i hopetall. Det skulle vise seg å bli et skikkelig vekkelsesmøte, og William Booth valgte å kjøre videre på denne i utgangspunktet litt underlige sammenblandingen.

 

Stor på sosial hjelp

Frelsesarmeen ble i sin tid ansett som den største kristne vekkelsen verden hadde sett. I løpet av sitt liv startet William Booth rundt 1000 menigheter i Storbritannia, og organisasjonen spredte seg over hele verden. Den første norske avdelingen ble startet i 1888, og det oppstod rundt 100 menigheter på 30 år. Frelsesarmeen driver i dag sin virksomhet i 115 land. Frelsesarmeen startet i Øst-London fordi denne delen av London hadde store problemer med rusmisbruk, prostitusjon og andre sosiale vanskeligheter. Denne virksomheten har armeen fortsatt som sitt kjerneområde, og er i dag verdens nest største formidler av sosial hjelp, etter FN. Frelsesarmeen har i 2008 over 17 000 aktive offiserer, rundt 100 000 ansatte, og 4,5 millioner frivillige.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Frelsesarmeen,

Nyheter

Speilvendte øyeblikk

Speilvendte øyeblikk

Dikt og naturbilder som til sammen speiler ...

Ser deg

Ser deg

Refleksjon rundt det som er verdifullt for ...

Stor ulv, blødende sår

Stor ulv, blødende sår

Fokus på omsorgssvikt

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Mange sykdommer, én årsak: Den ustabile ...

Mutter, skrujern og teip

Mutter, skrujern og teip

I Kjerstis små snutter ser vi verden ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...