Helt på topp

27.01.2021
Helt på topp
Lyrikkforlaget
Anna Rebecca Skott

Anna Rebecca Skott har skrevet lenge, men har aldri utgitt noe før hun nå debuterer med diktsamlingen «Fra helt på bunn til helt på topp» på Lyrikkforlaget. Selv omtaler hun boka som «mikrolitteratur» – korte vers som danner en større sammenheng.

Skott beskriver seg selv som «en fin kombinasjon av ekstrovert og introvert». – Noen ganger er jeg altfor mye, og noen ganger vil jeg ikke bli sett, forteller hun. – Jeg elsker å være rundt vennene mine og vil alltid passe på at de har det bra. Ikke minst er jeg en person som mer enn gjerne hjelper de rundt meg, om jeg så kjenner dem eller ikke.

– Mine største interesser er styrketrening og norsk litteratur- og språkhistorie, og jeg er litt av nerden i vennegjengen. Skrivingen er for meg mer en livsstil enn en interesse eller hobby. Den er der alltid – så jeg synes at notater på mobilen er teknikkens viktigste funksjon. Jeg har aldri utgitt noe før – jeg har egentlig aldri delt noe av tekst før, selv om jeg skrevet alt fra fortellinger til følelser så lenge jeg kan huske.

Ideen til boka har vokst frem med tiden. – Jeg fikk ikke ideen ved noe spesielt tilfelle. Boka har alltid vært der – men i ulike former. Fortiden min har jeg alltid ønsket å fortelle om, men at det skulle bli med mikrolitteratur, var aldri noe jeg hadde en tanke om.

Tidlig i 2020 begynte Skott å dele tekster på Instagram via kontoen @anreskott. – Jeg fikk så mye respons og så mange fine meldinger. Jeg merket at andre satte pris på det jeg skrev. Da kom jeg på hvordan jeg kan fortelle om deler av livet mitt i en bok. Ettersom det er utrolig mye, kan det være enklere å si det store med få ord.

– Jeg startet på Instagram da pandemien hadde utbrudd i Norge. Jeg ble permittert fra jobben min og ville bruke all den tid jeg hadde til noe – og da begynte jeg å dele tekstene mine. Jeg fikk utrolig mange meldinger om hvordan de som følger meg, satte pris på meg, og hvordan de kunne kjenne seg igjen. Da kom det naturlig en drivkraft til å lage denne boka, da jeg så at jeg kunne bidra.

– Boka handler om fortiden min, men den holder seg på et plan der andre kanskje kan kjenne seg igjen. De dypeste følelsene hos oss er veldig individuelle, men vi har også så mange likheter, og dem vil jeg vise frem. Ingen er altså ensom i å ha det vondt. Denne boka skal gi et innblikk i hvordan det er å vokse opp med smerte, en smerte som kommer tidlig i livet og biter seg fast opp til voksen alder. Målgruppen er ungdom, unge voksne og voksne. Jeg vil si at alle kan lese den, for den strekker seg over en lengre tid i livet mitt. Det er nyttig å få vite mer om hvordan det er å ha det ille. 

– Budskapet er rett og slett å fortelle om hvordan jeg hatt det. Jeg vil at folk ikke skal føle seg ensomme med dype tanker og tunge temaer som selvskading, knust hjerte og følelsen av å være verdiløs og stygg. Det er også for å vise at styrke har vi inni oss – den bygges opp når vi har det tøft. Det er mulig å finne seg selv og føle på livslyst igjen.

Skott er spent på utgivelsen og håper at andre skal kjenne seg igjen i boka. – Jeg håper folk kan lukke boka med en god følelse av at livet er verdt å leve. Om ikke nå – så blir det det en dag.

«Fra helt på bunn til helt på topp» er blitt en unik bok som skiller seg ut i mengden. – Boka er bygd opp slik at den ikke bare skildrer én situasjon eller ett tema i livet. Det er smerte og psykisk helse som står i fokus. Det handler både om selvhatet som bygges opp når man er yngre, om mangelen på trygghet – men også om kjærlighet i livet. Det er ikke kun tanker og psykologiske skildringer i boka, mye utspiller seg også i kjærlighetssituasjonen og tar for seg psykisk mishandling i kjærlighetsforhold. Det er mange opplevelser fra ett perspektiv, men ikke kun det.

– Boka gir deg et innblikk i en hjerne som ikke er venn med sin eier, forteller Skott. – Boka forteller om en psykisk syk ungdom som blir voksen og vil dø, men den viser også hvor mye styrke det finnes inni et menneske, og at det gjør det mulig å ta seg videre og begynne å leve.

Skott har heller ikke tenkt å gi seg med skrivingen med det første. – Jeg er alltid aktiv med skriving, og jeg har et ønske om å gi ut noe som er basert på samme tema. Kanskje en roman, og litt mer fiksjon. Ellers kommer jeg til å fortsette være aktiv på Instagram. Der jeg byr på meg selv, når jeg ler, gråter, er sint og glad. Dikt fortsetter jeg å skrive hver dag, og disse poster jeg på Instagram-kontoen @anreskott.

Audun Rømcke

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...