Blomster som aldri visner

30.04.2020
Blomster som aldri visner
Lyrikkforlaget
Else Lien Krogedal

Else Lien Krogedal er ikke ukjent med forfattergjerningen. Hun har tidligere utgitt tre barne- og ungdomsbøker og en dokumentarbok om foreldrenes misjonstjeneste. Nå er hun for første gang aktuell som lyriker med diktsamlingen «Dråpediamanter», som kommer ut på Lyrikkforlaget.

Krogedal har lenge båret på ideen om en diktbok, og diktene har blitt til gjennom mange år. – Da jeg ventet mitt fjerde barn, syntes jeg det var så fantastisk at jeg måtte bare sette ord på følelsene mine, forteller Krogedal. – Dette ble til diktet «Det største», som er med i «Dråpediamanter». Etter hvert ble det mange dikt.

Jæren og naturen der har også gitt inspirasjon. Krogedal hadde den første oppveksten i Sponvika i Halden, men som tolvåring måtte hun forlate «barndomsparadiset» og flytte til Ganddal i Sandnes. – Da jeg sto på busstasjonen, kom en nabo bort til meg og stakk et lite bibelkort i hånden min. På kortet var det et bilde av Jesus, og under sto det:

Jeg vil lære deg og vise deg den veien du skal vandre, jeg vil gi deg råd og la mitt øye våke over deg. (Salm, 32,8)

– Jeg er så takknemlig for dette ordet. Det har fulgt meg gjennom hele livet.

Krogedal ønsket opprinnelig å bli lærer, ettersom hun alltid har vært glad i barn. Men flere hendelser gjorde det slik at det ble handelsutdannelse med engelsk og tysk handelskorrespondanse i stedet. – Jeg hadde egentlig aldri tenkt på noe slikt, men jeg fikk kjempegod bruk for det da jeg og ektemannen min startet Krogedals kunstsmie, som vi drev i 18 år med eksport til andre land. Gud ser lenger enn oss!

Hun arbeidet heller med barn og ungdom på fritiden. Da radiomonopolet ble oppløst på 1980-tallet, ble Krogedal involvert i nærradioarbeidet. Her fikk hun en mengde nye oppgaver, blant annet opplesning av egne og andres dikt.

– Det var spesielt barneprogrammet «Liten og stor», som ble populært. Dette var før Barne-TV kom på lufta på formiddagen i helgene. Vi fikk til og med pris av KKL for juleprogrammet vårt, forteller forfatteren.

Diktene i «Dråpediamanter» er ment for både unge og eldre, og flesteparten handler om et levd liv.

– Mange vil nok kjenne seg igjen i natur og familieliv og ikke minst et spennende Gudsliv, for det er spennende å leve med Jesus!

Krogedal håper boken kan selge godt, og at noen gjennom hennes ord kan finne hjelp og trøst. – Det er jo en takknemlighetens bok, forteller hun. – En takk for livet og Guds ledelse. Kjøp gjerne denne boken i stedet for blomster når du går på besøk. Gode bøker er «blomster» som aldri visner.

Krogedal har heller ikke tenkt å gi seg med diktningen med det første. – Jeg har opplevd mye gjennom et langt liv, så dersom denne boken blir godt mottatt, kommer det gjerne en til. Jeg har mange dikt på lager.

 

Tom Gaudland

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...