Hummer og kanari

01.05.2005
Hummer og kanari
Vareutvalget til Kjetil Nærland hos Njærheim Engros er rikt, men årgangsvin får du neppe kjøpt.

I en sving langs riksveien ligger Njærheim Engros, stedet hvor folk kjører ekstra sakte forbi for å kikke inn gjennom vinduene.

Fram til for fire år siden var det antikvitetsbutikk, og mange søndagsturer hadde sitt høydepunkt når mor fikk ta en tur innom butikken for å finne gamle pyntegjenstander. I dag er det møbler og inventar som dominerer. Noe for mor og noe for far. En ting er i hvert fall sikkert. Folk kommer fra hele Vestlandet for å finne noe unikt som bare Njærheim Engros er i besittelse av.

 

- Vi ønsker å skille oss ut fra andre butikker. Vi skal ikke være noen standard møbelbutikk, sier Kjetil Nærland som sammen med broren, Trond, har drevet Njærheim Engros i rundt fire år. Før det holdt de på med antikviteter i rundt ti år.

 

Verden rundt

Folk har utvilsomt fått sansen for møbelbutikken litt utenom det vanlige. Varer leveres til hele landet.

Spesielt nå som sommeren omsider nærmer seg, vokser pågangen fra kundene. Hva skal det være? En rustning. Nytt barskap. En bensinpumpe som egentlig er et stativ til cd-er, eller den nye Harley Davidson-senga. Eller hva med litt kunst? Et oljemaleri. Fugler utskåret i teak, eller modellutgave av en gammel Volkswagen buss.

 

- Hummer og kanari. Vi har noe for enhver smak, sier Trond og smiler.

 

Brødrene reiser verden rundt på utkikk etter møbler og inventar de vet at ingen andre butikker har. Og akkurat reisingen, møtet med nye kulturer og andre folk, er i følge brødrene noe av det som er gøy med å drive møbelbutikk på Jæren.

 

- Varer henter vi fra hele verden, og finner vi noe ekstra spesielt, havner det også hos oss. Særlig Kina og Indonesia er land vi finner mange ting i, sier Kjetil.

 

Derfor kommer også folk tilbake til butikken. For å få seg en liten eksotisk reise i gjenstander fra hele verden. For noen år siden hadde butikken også søndagsåpent. Og da tok gjerne folk nistepakken ved bekken utenfor Njærheim Engros. Møbelkonkurrenter fra Bryne klaget og fikk satt en stopper for søndagssalget. Likevel klager ikke brødrene.

 

- Nei, vi er et midtpunkt på Jæren. Jeg tror nok at vi nyter godt av at bilister stopper opp for å strekke på beina utenfor butikken. Samtidig som vi klarer å holde relativt lave priser, vet folk hvor de finner oss, sier Kjetil.   

 

Palmer

Kanskje stammer også palmetrærne på parkeringsplassen fra et av brødrenes utenlandstokt. Trærne strekker seg fem-seks meter mot himmelen, og det er ikke bare turister som spør seg hvordan trærne kan trives på værharde Jæren.

 

- Ja nå venter vi bare på at frukten skal komme. Kokospalmer, vet du, de trives ikke så godt på Jæren, gliser Kjetil og dunker i plastikkstammen.

 

- De fleste tror trærne er ekte. Da vi satte dem opp, ventet vi litt før vi hengte på bladene. Da bladene kom på, sa en nabo at det var et voldsomt tempo de palmebladene vokste i. Jeg måtte bare si som sant var, at det var plenkruttet som sørget for den hurtige veksten, smiler Kjetil, som neppe har funnet på sitt siste show utenfor butikken.

 

Av Tor Gunnar Tollaksen

Bilde 1,2: RIKT: Vareutvalget til Kjetil Nærland hos Njærheim Engros er rikt, men årgangsvin får du neppe kjøpt.

Bilde 3,4: Noe for en hver smak

Bilde 5: Toppen av en gammeldags bensinpumpe som brukes som cd-stativ.

Bilde 6: Siste nye for motorsykkelentusiaster. Den nye Harley Davidson-senga.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Njærheim Engros,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...