Spendt på nye konkurransevilkår

01.04.2005
Spendt på nye konkurransevilkår
Etter den nye bokavtalen kan Margrethe Orre selge Da Vinciekoden til hvilken pris hun vil, mens Jan Guillou kan få 12,5 prosent rabatt.

Margrethe Orre ser frem til få like vilkår som bokklubbene. Den nye bokavtalen øker konkurransen, men vi er fremdeles langt fra et fritt marked.

- Jeg synes det er veldig spennende, men tror nok fremst det vil gagne de store bokhandlerne i byene. Faren er at bydebokhandelen forsvinner, sier Margrethe Orre, daglig leder ved Orre libris på Bryne. Hun tror nøkkelen til å lykkes i det nye markedet er å tenke nytt.

 

Første mai trådde en nye bokbransjeavtalen i kraft. Dette innebær økte konkurransemuligheter i en bransje som tidligere har vært svært regulert. Nå blir markedet langt fra fritt. Bokhandlerne kan gi en rabatt på inntil 12,5 prosent på alle nye skjønnlitterære bøker, dette er den samme rabatten som bokklubbene har gitt tidligere. I tillegg blir det fri prissetting på alle bøker fra første mai året etter utgivelsen. Dette kan gi en flom av bøker i begynnelsen av året, slik at forfatterne får bøker med høy pris så lenge som mulig.

 

Fra nyttår blir det også konkurranse på skolebøker. Da mister bokhandelen eneretten til salg av bøker til skolene. Dette tror Orre vil kunne ramme mange.

- Mange skoler vil nok velge å bestille bøkene direkte fra forlaget, sier Orre.

 

Regler

- Jeg tror det kan være vanskelig for folk å forstå det nye systemet. Jeg vet at jeg har nok problemer med å forklare det for mine ansatte. Reglene er ganske innviklede, sier Orre. Hun ser at det blir en del ekstraarbeid i kjølvannet av den nye avtalen. I libriskjede starter de med å gi 10 prosent rabatt på de 10 mest solgte titlene hver måned. Orre satser ikke på å bli noen billigbutikk. Hun er opptatt av å opprettholde et godt utvalg, og god service.

- Rabatten er jo ikke kjempestor, og vi skal jo tross alt leve av dette og ha sikre arbeidsplasser. Vi ser prissettingen litt an. Har jo gode returordninger dersom jeg ikke får solgt bøkene, sier Orre.

 

Bokklubbene

Margrethe Orre håper de vil ta litt markedsandeler fra bokklubbene. Nå er klubbenes største fortrinn borte.

- Vi kan tilby bøkene til samme pris som bokklubbene, og får dem i tillegg tidligere. Vil du ha en bok fort, må du komme til oss, smiler Orre. Dersom de klarer å få folk i butikkene, istedenfor til klubbene er mye gjort. Da blir nok konkurransen tøffere innad på Bryne. I juni åpner Norli, da vil det totalt være fire bokhandlere i byen.

- Jeg ønsker alle som satser godt, men tror ikke det er marked for fire bokhandlere på Bryne. Da må vi ta mye fra klubbene. Folk må kjøpe mer bøker dersom alle skal overleve. Min jobb blir å sørge for at vi lykkes. Det er store utfordringer nå, så det gjelder å styre skuta rett, sier Orre.

 

Av Sjur O. Anda 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Orre libris, Margrethe Orre,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...